regisztrál, felregisztrál

2013. 02. 06.

Az irodalmi középiskolai felvételin kisfiam egy fogalmazás keretén belül azt írta többek között , hogy „Manapság szinte minden diák fel van regisztrálva a facebook nevezetű közösségi oldalra”. A javító tanár ezt aláhúzta(fel van) és ez pontlevonással járt, mert szerintük nincsen ilyen kifejezés.
Kérdésem az lenne, hogy valóban helytelen?

A Magyar nyelvhasználati szótár (Balázs Géza-Zimányi Árpád, 2007) 81. oldalán olvashatunk a problémáról: „Fölösleges az igekötő, ha nélküle is világos, érthető a közlés, és nincs jelentés- vagy stílusbeli különbség az igekötős és az igekötő nélküli forma között”. Ez esetben valóban felesleges az igekötő, hiszen a regisztrál ige már önmagában kifejezi a folyamatot, jelentése az informatikában: „feliratkozás/bejelentkezés vmilyen hálózati szolgáltatásra, azonosító megadása a szolgáltatáshoz való hozzáférés céljából” (Idegen szavak és kifejezések szótára, Bakos Ferenc szerk., Akadémiai Kiadó, Budapest, 2002).

Az internetes találatok száma a felregisztrál szóra több mint 5000, tehát a mindennapi nyelvhasználatban terjed, bár egyelőre még nincs szótározva.
Néhány korábbi válaszunkban is hasonló kérdésekkel foglalkoztunk:

http://www.e-nyelv.hu/2012-11-21/megeloz-beeloz/
http://www.e-nyelv.hu/2012-01-14/uj-igekotos-igek/
http://www.e-nyelv.hu/2012-05-19/egyensulyoz-kiegyensulyoz/.

(BK)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra