OMG! Nem értem az unokámat!

2013. 02. 10. 1 hozzászólás

Manyszi-tagunk, Veszelszki Ágnes szerkesztésében jelent meg az ELTE Eötvös Kiadónál a Netszótár. @-tól a Zukbergnetig című kiadvány.

A hallgatókból, már végzett diákokból és szakértőkből álló Kommunikáció: internet és média tehetséggondozó műhely 2010 tavaszán alakult az ELTE BTK-n, és központi témája az internet és a média nyelvi szempontú vizsgálata. A szótár elkészítésében hat műhelytag (Balogh Andrea, Erdei Emese, Kruzslicz Tamás, Lipusz Kinga, Massányi Kinga, Németh Luca Anna) és Veszelszki Ágnes műhelyvezető vett részt.


A kiadvány célja a csetelés, a közösségi oldalak, a blogok, a fórumok, a számítógépes játékok szókincsének dokumentálása. A digitális generációszótár nem számítógép-használati útmutató, vállalása azonban, hogy nyelvi segítséget nyújtson az informatika és az internet világával ismerkedőknek, de a digitális kommunikációban már jártas olvasók is haszonnal forgathatják.


A szótár alapjául a műhely által meghirdetett és értékelt netszópályázat szolgált, a beérkezett közel ezer szójavaslatot két és fél év munkával a műhelytagok dolgozták át, és egészítették ki több mint kétezer szócikkre. Ezekből az olvasó megtudhatja, mi az arcpálma, a bitkolbász, az emördzsönszifész, a kemp vagy a visszahívós sms; ki a félisten, a fészes ős, a kazuár vagy a troll; mit csinál az, aki arcon van, becsizmáz, fácsézik, kettőspontdézik, kibannol, pókol vagy unfizik.




A szótár elkészültéről többek között az Index.hu hírportál
(http://index.hu/tech/2012/12/26/pusztawifin_csak_emordzsonszifesz_jon/) és a Magyar Nemzet (http://mno.hu/grund/beszel-on-digitalisul-1131284) is beszámolt. A Netszótár bekerült az Irodalmi Jelen 2012. decemberi TOP 10-es listájába metaszöveg kategóriában. A kiadványnak önálló oldala van a Facebook közösségi oldalon. [link: https://www.facebook.com/netszotar]


A szótár első bemutatója 2013. január 21-én a kiskunhalasi Bibó István Gimnáziumban volt (dr. Bognár Zoltán könyvismertetője honlapunkon [link: http://www.e-nyelv.hu/2013-01-27/bemutattak-a-netszotart/]), első budapesti bemutatóját az V. oktatásinformatikai konferencián egy közösségi előadással összekötve Veszelszki Ágnes szerkesztő, Balogh Andrea és Németh Luca szerkesztői munkatársak tartották.


1 hozzászólás

#1 kovácsalfonz 2013.03.12.09:17:16

A fotón jól látszik az új, csinos és okos nemzedék! Gratulálunk4

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra