visszautalás a szövegben

2013. 02. 15.

Az utolsó mondatban szükséges-e a „Vermont államban született gitáros-énekes” rész, utalva ezzel Jake Learre?

Jake Lear immár harmadik albuma tavaly december elején került a zeneáruházak polcaira. A hanganyag repertoárjában saját szerzemények, valamint feldolgozások hallhatók, bár ez utóbbiak jóval kisebb arányt képviselnek. A két vendégdal a Jack O’ Diamonds és a Work, Work, Work, melyek új köntösben részesültek. A tíz számos lemezt egy zenekari darab zárja. A Vermont államban született gitáros-énekes korábbi albumaihoz (Love And Charm, Lost Time Blues) képest jobbak lettek a dalok, változatosabb, izgalmasabb a zene, úgy tűnik az időközben eltelt évek, a rendszeres koncertek megtették a hatásukat, egyre jobban kezdi megtalálni saját egyéniségét.

Igen, az utolsó mondatban szükséges a „Vermont államban született gitáros-énekes” rész. E nélkül az utalás nélkül úgy tűnhetne ugyanis, hogy a zenekari darab albumairól van szó, maga a zenekari darab az albumok birtokosa. Mivel nyilvánvalóan nem ezt szeretnénk kifejezni, utalnunk kell az első mondatban már szereplő birtokosra.
Még néhány kiegészítés:
A „Work, Work, Work” cím után célszerű lenne pontosvesszőt tenni, hogy a következő tagmondat jobban elkülönüljön a címtől.
Az „új köntösben részesültek” kifejezés helyett az „új köntöst kaptak” kifejezést javaslom.
A „tízszámos” szót egybeírjuk, mert a számnév és az -s képzős főnév is egyszerű szó (119. szabálypont).
Az „úgy tűnik” után vesszőt kell tenni, mert új tagmondat következik.

(HK)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra