intézménynév írása

2013. 02. 26.

Szeretném a segítségét kérni abban, hogy hogyan írandó helyesen a „médiaértés-oktató központ” kifejezés (mint intézménynév).

A melléknévi igeneves szerkezeteket a 112. helyesírási szabálypont szerint általában különírjuk, de ha a melléknévi igenév nem folyamatot, hanem valamire való képességet, rendeltetést fejez ki, akkor egybeírjuk a jelzett szóval, pl. kutatóközpont, oktatóközpont. A szabálypont azt is kimondja, hogy ha a szerkezet egyik vagy másik, esetleg mindkét tagja összetett szó, akkor a különírás a helyes. Emiatt a kérdezett kifejezésben a központ szót a jelzőjétől különírjuk.

Most már csak a média+értés+oktató szavak írásmódját kell eldöntenünk. A médiaértés jelöletlen tárgyas szerkezet, ezt tehát egybeírjuk. Ehhez járul újabb összetételi tagként az oktató (jelöletlen tárgyas viszony van itt is), így kettőnél több szóból álló összetétel jön létre. A szótagok száma a hatot meghaladja, emiatt kötőjellel kapcsoljuk a médiaértés szóhoz: médiaértés-oktató (138. pont). Köznévként tehát a teljes szerkezet: médiaértés-oktató központ.
Ha egy intézménynek ez a neve, akkor a névben minden szót nagy kezdőbetűvel írunk. Mivel az egyik szó kötőjeles, abban csak a szókezdő betű nagy, a kötőjel utáni nem. A végleges forma tehát: Médiaértés-oktató Központ. Hasonló példa az OH.-ból: Államadósság-kezelő Központ (969.).

(DÉ)

A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra