vessző a hogy előtt

2013. 02. 27.

A következő (online újságokból idézett) mondatokban kell-e a hogy kötőszó elé vessző?
1. Néhány vállalkozás éppen, hogy csak működik, mások minden nehézség ellenére dübörögnek.
2. Már önmagában a szállítás megszervezése is hatalmas befektetés, hiszen – ha az egész országot le akarják fedni – száznál is több teherautóra van szükség, ezeknek egy része pedig speciális hűtőkocsinak kell, hogy legyen, a magyar logisztikai és futárcégek túlnyomó többsége viszont nincs egy ilyen projektre felkészülve.
3. (Szeretném leszögezni, hogy Csézy és köztem kizárólag munkakapcsolat van.) Nem, hogy folytatása, de kezdete sem lesz köztünk semmiféle intimitásnak.

A hogy kötőszó elé akkor kell vessző, ha önmagában áll a tagmondatok határán. Pl. Azt mondta, hogy el kell mennie. Az első mondatban (Néhány vállalkozás éppen hogy csak működik) és a harmadik mondatban (Nem hogy folytatása, de kezdete sem lesz) a hogy nem tagmondatokat köt össze, hanem nyomatékosító szerepű, ezért nem kell vessző ezen a helyen.
A kell(,) hogy szerkezetről többször írtunk: http://www.e-nyelv.hu/2012-06-22/kell-hogy-egyeztetes-tok-jo-vonatkozoan/. A második mondatban nem kell vessző (ezeknek egy része pedig speciális hűtőkocsinak kell hogy legyen).

(DÉ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra