Fedezd fel a világod/világodat!

2013. 03. 25.

Tisztelt Pölcz Ádám!

„Fedezd fel a világot!” Ez utóbbi mondatban egyértelmű a -t rag, de helyes-e így: „Fedezd fel az utad!” Vagy „utadat”-tal lenne helyes?
Egyéb kérdésem az lenne, az iménti mondatkezdés alkalmazható-e? Helyes-e „vagy”-gyal, esetleg az alábbi „valamint” szóval mondatot kezdeni?
Valamint újabb kérdést vet fel, hogy a megszólításban minden esetben a teljes nevet ki kell írni, avagy elég lenne „Tisztelt Pölcz Úr!”-ként kezdenem?

A tárgy rendszerint -t tárgyragot kap a magyarban, vannak azonban esetek, amikor a rag elmaradhat. Lehet ragtalan az egyes szám 1. vagy 2. személyű birtokos személyjeles tárgy: elértem a buszom/buszomat. Mindkét alak egyaránt helyes. Ha viszont félreértést okozhat a rövidebb alak, érdemes a ragos formát használni: látja a barátod/látja a barátodat (vö. Magyar nyelvhasználati szótár 231. o.). A kérdésére válaszolva: helyes a „világod” és a „világodat” forma is.
A „vagy”-gyal és a „valamint”-tel való mondatkezdést nem tiltja semmi. Ha stilisztikailag szükséges valamelyik kitétele, akkor a nyelvhasználó dönthet.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra