kaptárok — kaptárak

2013. 04. 26.

Hogy írják/mondják helyesen a kaptár szó többes számát?
Magyarországon a méhészet atyjának nevezett Örösi Pál Zoltán írásaiban a kaptárak alakot használja, így a szakma a mai napig így írja, amit én nem tartok helyesnek. Én a kaptárok alakot érzem megfelelőnek.
Igaz, hogy a következő szavak helyesen: könyvtárak, kőtárak, képtárak, magtárak (összetett szavak, és valamely dolgok együttes tárolását jelenti),
de a kaptár nem a „kap”-nak a tára (bár tárolási funkciója is van), ezért helyesen kaptárok, mint a gitárok, lokálok, portálok, batárok stb.

A Nyelvművelő kézikönyv II. kötetének tanúsága szerint (Akadémiai Kiadó, Bp., 1985. 1072–73. oldal) a -k többesjelet megelőző kötőhangzó gyakran ingadozik, o és a egyaránt előfordul azonos szó esetében is. Az analógiát tekintve Önnek igaza van, de a nyelvszokás változását érdemes figyelembe vennünk.
Az MTA Nyelvtudományi Intézetének adatbázisa (az ún. történeti korpusz) alapján a következőt állapítottam meg. Az adatbázisban azonos arányban fordul elő a kaptárok és a kaptárak alak, igen érdekes módon a kaptárok mind 19. századi, a kaptárak pedig mind 20. századi előfordulás. Tehát a nyelvhasználat változásának vagyunk tanúi ebben az esetben, és nem hibáztatható a kaptárak alak sem.

A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra