tovább foglalkoztat, tovább foglalkoztatható

2013. 05. 02.

A „tovább” igekötő, ill. határozószó használatával kapcsolatban kérek segítséget. A „tovább foglalkoztat” érzésem szerint különírandó, tehát itt a tovább határozószó, a „továbbfoglalkoztatás”-t egybeírnám (a továbbtanulás analógiájára), de a „tovább foglalkoztatható”-t külön. Kérdésem egyrészt, hogy jól gondolom-e, és a főnévképzős alakot egybeírjuk, a képzett igei alakokat nem, másrészt, hogy ha valóban egybeírjuk a képzett alakot, a „tovább” még abban is határozószónak számít-e.

A kérdezett alakulatot az alap formájában különírjuk, és ez a képzett alakulataiban is megmarad, tehát: tovább foglalkoztat, tovább foglalkoztatás, tovább foglalkoztatható. Hasonló példa az OH.-ból: számba vesz, számba vehetetlen, számba vehető (1294. o.). Az Ön által említett egybeírt továbbtanulás szó kivétel (l. OH. 104–105. o.), a helyesírási szabályzat 125. d pontja alapján írjuk egybe, ezért nem jó analógia.
A Nyelvművelő kéziszótár 564. oldalán olvashatók szerint a tovább térbeli mozgásra vonatkoztatva igekötő, időbeli folyamatra vonatkoztatva vagy átvitt értelemben önálló határozószó, ilyenkor különírjuk az igétől, tehát jelen esetben, mindhárom alakban határozószónak számít.

(BK)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra