velencei bizottság ~ Velencei Bizottság

2013. 05. 22.

A Wikipédia szerint “a Velencei Bizottság az Európa Tanács (ET) független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szerve. (…) A bizottság hivatalos neve angolul European Commission for Democracy through Law (Európai bizottság a demokrácia érvényesítésére a jog eszközeivel), de létrejöttének és évi négy plenáris ülésének színhelye után általában Velencei Bizottságnak nevezik.” A sajtóban gyakran találkozom a kis kezdőbetűs “velencei bizottság” írásmóddal is, kérdésem, hogy mindkét forma elfogadható-e, vagy sem.

Egy nagyobb intézetnek alárendelt egység nevének leírásában több helyesírási szabály érvényesülhet.
Írhatjuk nagybetűvel: Velencei Bizottság – a 189. a) és b) szabálypont szerint, illetve kisbetűvel is: velencei bizottság – a 189. c) szabálypont alkalmazásával. Bővebb magyarázat korábbi válaszunkban olvasható: http://www.e-nyelv.hu/2011-04-23/intezmenyek-alarendelt-egysegeinek-neve/.
Mivel az intézmény a saját honlapján és a logójában is a Venice Commission nevet használja (http://www.venice.coe.int/WebForms/pages/?p=01_Presentation), ennek fordításaként használható a nagybetűs forma.

(DÉ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra