igenlő válasz

2013. 06. 03.

A következő kérdés volt feltéve egy nyilatkozatban: ” Nem áll a termelő csődeljárás alatt.” A válaszlehetőségek : Igen Nem
Véleményem szerint akármelyik választ jelölve is nemleges lesz a válaszom. Hiszen „nem , nem állok csődeljárás alatt” vagy „igen, nem állok csődeljárás alatt”. Szerintem vagy egy állító mondattal vagy egy kérdőszóval kellett volna feltenni ezen kérdést.

A magyarban az állító kérdéstől eltérően a tagadó kérdésre adott igenlő válasz esetén a mondatbevezetőben egy harmadik (ellenvetést kifejező) szót kell használnunk (ebben az esetben nem kérdés, hanem állítás szerepel, de a válaszok szempontjából ez nem jelent különbséget):
— Tudsz rajzolni? — Igen, tudok. / Nem, nem tudok.
— Nem tudsz rajzolni? — De, tudok. / Nem, nem tudok.
(Pete István: Az állító és tagadó mondatok szinonímiája a magyarban, Magyar Nyelv, 1999/3. 305-311.)

Vagyis ha a fenti példában meghagyjuk az eredeti, tagadást tartalmazó kijelentést, akkor az IGEN válaszlehetőség helyett a DE lenne nyelvileg megfelelő, ami nem szokványos a kérdőívekben, felmérésekben.
Helyette valóban ajánlatosabb lett volna állító mondatot írni (A termelő csődeljárás alatt áll. IGEN/NEM), vagy az eredeti, tagadást tartalmazó állításra az IGAZ/HAMIS válaszlehetőségeket megadni.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra