összeomlik, összedől

2013. 06. 04.

Melyik fejez ki stilisztikailag erősebb hatású eseményt: összedől vagy összeomlik?

A Magyar értelmező kéziszótár szerint az összeomlik első jelentése ‘összedől’, vagyis a kérdéses szavak szinonimák, intenzitásbeli különbség nincs közöttük, egyformán súlyos, jelentős – és globális mértékű – károsodást, sérülést fejez ki mindkettő (Akadémiai, 1992, 1067.). (Egy közelmúltbeli hír címében például ez szerepel: Összedőlt egy cipőkészítő üzem Kambodzsában. Egy sorral lejjebb, a leadben pedig már ez: Összeomlott egy cipőkészítő üzem Kambodzsában…)
Árnyalatnyi különbséget érezhetünk a szavak között, talán a történés lefolyásának módját illetően: míg a dőlés során az adott szerkezetben, rendszerben van rögzített, szilárd felületre támaszkodó rész is, az omlásban hangsúlyosabb a részek szabadon történő esése, zuhanása.
(Egyébként a kérdéses szavakkal számtalan kifejezésben találkozhatunk, ahol használatuk kötöttebb: A hír hallatán teljesen összeomlott lelkileg. A hun birodalom összeomlott. Nem dől össze a világ! Egy világ dőlt/omlott össze benne. Összedől/összeomlik, mint a kártyavár.)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra