bálnavadász(-)hajóraj

2013. 06. 07.

Az OH különírja: „bálnavadász hajóraj”. Kérdésem, hogy ez tévedés-e, vagy valamilyen szabály elkerülte a figyelmemet, amely miatt külön, és nem kötőjellel kell írni: „bálnavadász-hajóraj”?

Az Osiris-féle Helyesírás 493. oldalán egymás mellett szereplő bálnavadászhajó és bálnavadász hajóraj helyesírása ellentmondásosnak tűnhet, ezt a kötet egyik szerzője, Mártonfi Attila így indokolta: „Mivel az egész munkálat során ahhoz tartottuk magunkat, hogy a korábbi kodifikációval nem megyünk szembe, ha a szótári adat nem ütközik köznyelvi vagy szaknyelvi szabályzatba, így hát megtartottuk ezt az ellentmondást is.”

A bálnavadászhajó szót a Helyesírási kéziszótárból vették át, a bálnavadász hajórajt a Helyesírási és tipográfiai tanácsadóból. Az eredeti források az első kifejezést jelöletlen birtokos jelzős vagy jelentéstömörítő összetételként értelmezték, a másodikat főnévi jelzős szerkezetként.

A bálnavadász(-)hajóraj esetében az is befolyásolja az írásmódot, hogy a hajóraj minden tagja bálnavadászhajó-e. Ha igen, abban az esetben a leghelyesebb tagolás: bálnavadászhajó-raj. Amennyiben viszont nemcsak kifejezetten bálnavadászhajókból áll a hajóraj, hanem másból is (pl. mentőhajó, szállítóhajó, jégtörőhajó stb.), de ezek az egyéb típusú hajók is közreműködnek a bálnavadászatban, akkor: bálnavadász(-)hajóraj.

A szó írásmódjával kapcsolatos ellentmondásokat egyébiránt feloldhatjuk azzal, hogy az írásmód okaként a hagyományt jelöljük meg, ahogy ezt számtalan szabálypont is teszi.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra