Találkozások Kazinczyval

2013. 07. 01. 3 hozzászólás

Hatodik alkalommal rendezték meg Széphalomban a múzeumok éjszakáját, harmadik alkalommal az anyanyelvi juniálist.

Fölemelő érzés, hogy Kazinczy Ferenc széphalmi szellemi közegébe visszakerül az irodalom és a nyelv. Ez történik minden év júniusának harmadik hétvégéjén, a múzeumok éjszakáján, az anyanyelvi juniálison. Az anyanyelvi juniális tehát az irodalom és a nyelv, a régiók és a nemzedékek találkozója. A nap 2013-ban éppen Weöres Sándor 100. születésnapjára esett, ezért június 22-én Széphalomban, A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága Weöreshez kapcsolódóan tartotta esszékonferenciáját. Vátesz és macskabarát, fenség és egyszerűség – mondta Pomogáts Béla. Én úgy írom a verseimben a szavakat, ahogy hallom őket – idézte fel Nagy L. János nyelvész, a Weöres-versek egyik legavatottabb kutatója. A beszéden túli tapasztalatra és a konkrét dalokra írt Weöres-versekre figyelmeztetett Fráter Zoltán. Az egymondatos Weöres-verseket elemezte Minya Károly. Dénes Ágota Weöres-versekre hangszerelt anyanyelvi oktatást mutatott be. Az élvezetes struktúrákra, formákra, örömteljes alakzatokra hívta fel a figyelmet Balázs Géza. Rácsatlakozás a mennyeire, vélte Nyiri Péter irodalomtörténész. Föltehetőleg a legpontosabban Károlyi Amy fogalmazott: Generációk beszélnének rosszabbul nélküle.

A múzeumok éjszakája pedig Kazinczy sírjánál kezdődött. Idén Demkó István parókus idézte meg Kazinczyt. A nyelvmúzeum akadémiai termében megnyílt Gyulai Líviusz kiállítása – Weöres verseihez kapcsolódó rajzaiból. A kertben és az emlékcsarnokban több alkalommal is találkozhattak a látogatók Kazinczy Ferenccel és Török Zsófiával, a széphalmi házaspár „élőben” mutatta meg az érdeklődőknek a látnivalókat, miközben meséltek életükről, gyermekeikről. Este, a múzeum színpadára lépett Sebő Ferenc két társával és megzenésített Weöres-verseket adtak elő. Utánuk következett a Magyar Rádió Tetten ért szavak című műsorának élő adása – az internet jóvoltából 7 milliárd hallgatónak. Balázs Géza, Balogh Ramóna és Pölcz Ádám mutattak be részleteket a műsor legjobb számaiból. A múzeumok éjszakája nem lenne teljes néptánc, tűzugrás, Kerekes Barnabás anyanyelvi licitjátéka nélkül. Éjfél előtt a magyar nyelv bástyájáról (az akadémiai terem tetejéről) kihirdették a 2012-es év szavait (árfolyamgát, botos jeti, romkocsma, kenyérhéjmagyarság, bővebben: http://www.e-nyelv.hu/2013-06-24/a-2012-es-ev-szava/).

A múzeumok éjszakája és a juniális programja kiegészült a sátoraljaújhelyi börtönmúzeum meglátogatásával, a börtönviszonyok szakavatott bemutatásával. Olyannyira, hogy a juniális résztvevőit rabomobil szállította Széphalomba és vissza. Az utasok kifejezték: korábban ez jó ötletnek tűnt, de a levegőtlen, zárt, nyomasztó teherautóban való utazás föltehetőleg mindenkinek elveszi a kedvét az ilyen utazástól. Megemlítendő még a juniális „árnyékában” megtartott vadételfőző verseny is, amelyen mindig szívesen látják a nyelv barátait. A programot A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága az Anyanyelvápolók Szövetségével és a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen szervezte. Támogatta a Nemzeti Kulturális Alap.

(Manyszi-infó)


(Az eseményen készült fotókat az alábbi linken keresztül tekinthetik meg.)

3 hozzászólás

#1 Kolláth Bence 2013.07.15.13:36:15

Először voltunk ott, nagyon jól éreztük magunkat, jövőre már végig megyünk! Köszönjük.

#2 Török Mária 2013.07.23.09:49:04

A juniálison elhangzott Weöres-konferencia anyaga elérhető-e?

#3 Balázs Géza 2013.07.23.14:33:07

A Weöres Sándor „élménykonferencia” anyaga megjelenik még az idén a Nyelvünk és Kultúránk (vagy annak elektronikus változata: e-NYÉK) lapjain (www.mnyknt.hu). Egy elképzelés szerint az E-nyelv Magazin őszi vagy téli száma is közöl WS-tanulmányokat. BG

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra