szabadultak ~ szabadulók

2013. 08. 07.

Melyek a helyesek és miért? Pl. „A Pál hatása alatt állt ismeretlen szerző… ” vagy „A Pál hatása alatt álló ismeretlen szerző…”?
„Büntetésük letöltése után a szabadultak visszatértek otthonukba” vagy „Büntetésük letöltése után a szabadulók visszatértek otthonukba”?

Kérdésében melléknévi igenevekről, illetve ezek főnevesült alakjairól van szó. A melléknévi igenév összetett időviszony-jelentést hordoz. „A Pál hatása alatt állt ismeretlen szerző…” mondat esetében az „állt” előidejűséget, befejezettséget fejez ki, vagyis háromféleképpen értelmezhető: 1. a szerző már nem él; 2. az eseményidő (a Pál hatása alatt állás) megelőzi a beszédidőt (a mondat kimondását); 3. a szerző korábban (a múltban) Pál hatása alatt állt, de már (a jelenben) nem. „A Pál hatása alatt álló ismeretlen szerző…” esetében az „álló” egyidejűséget, folyamatosságot fejez ki. Jelentése: a szerző Pál hatása alatt áll. Ez akkor is alkalmazható, ha a szerző még él, és akkor is, ha nem, de az elbeszélés jelen idejű. A „Büntetésük letöltése után a szabadultak visszatértek otthonukba” mondat esetében a „szabadultak” előidejűséget, befejezettséget fejez ki. A „szabadultak” itt főnévi pozíciót tölt be, s a múlt idejű alak testesen (időjellel) fejezi ki, hogy a szabadulás előbb történt, minthogy visszatértek volna otthonukba. A „Büntetésük letöltése után a szabadulók visszatértek otthonukba” esetében a „szabadulók” ismét főnévi pozíciót tölt be, ám egyidejűséget, folyamatosságot, jelen idejűséget fejez ki, tehát jelentheti azt, hogy a szabadulás és az otthonukba való visszatérés egyszerre történt, s jelentheti azt, hogy egy jelen idejű elbeszélésben éppen a megfigyelés időpontjában szabadultak ki, avagy az elbeszélő végigkövette a szabadulás folyamatát, s ennek folyamatossága révén nevezi meg a későbbiek során is a szabadulókat.

Tehát mindegyik mondat helyes, csupán más-más jelentésben és kontextusban használatos.

(Sz. G.)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra