Martenot

2013. 08. 17.

Hogyan kell helyesen írni a feltalálójáról elnevezett hangszert? Az írásmódja igen eltérő a különböző keresők általi találatokban: Ondes Martenot/ondes martenot/ondes-Martenot/Ondes-Martenot.

Az eredeti alak esetében az ondes Martenot tűnik a legadekvátabbnak, de számunkra sokkal érdekesebb, hogy a magyar nyelvben milyen formában honosodik meg egy idegen írásmódú szó vagy kifejezés.
Az internetes keresők alapján a Martenot-hullámok formája az 1928-ban Martenot által feltalált elektronikus billentyűs hangszernek nem túl elterjedt, ugyanakkor a név köznevesülése annak szokatlan szerkezete (kéttagú, az első tag többes számú köznév, a második tag tulajdonnév) miatt nem tud olyan könnyen és nyilvánvalóan végbemenni, mint például Theremin (Tyermen) orosz fizikus 1919-es találmánya, a teremin nevű hangszer esetében.
Úgy tűnik, használatban az ondes Martenot alak van, talán a legszerencsésebb az lenne, ha a hangszer egyszerűbb változata, a Martenot köznevesülne: martenot (martenot-koncert, martenot-művész, martenot-leckéket vesz stb.).
(Egyébként a zenész, aki megszólaltatja ezt a hangszert, franciául: ondiste.)

(HSZ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra