törzs, dinasztia

2013. 08. 18.

Mikor kell nagy és mikor kis kezdőbetűvel írni a néptörzsek nevét? Folyamatos szövegben sokszor nehéz eldönteni, hogy éppen egy később vagy akkoriban uralkodó/vezető dinasztiáról vagy az ugyanolyan nevű törzsről van szó, ez is gondot okoz.

Kisbetűvel kell kezdeni a magyarban a népek, népelemek, népcsoportok és népcsaládok elnevezéseit, így a törzsek neveit is (a honfoglaló hét magyar törzs kivételével, OH., 140.): szeldzsuk, oszmán, kangar, úz, kipcsak, imek stb.
(A nép és törzs fogalma, a kettő közti kapcsolat sokszor a tudományos szakirodalomban sem tisztázott.)
A dinasztiák elnevezése nagybetűs, olykor az alapítójuk a névadó (Oszmán, Szeldzsuk), máskor egyéb módon kapnak nevet (Csing ’tiszta’): Oszmán-dinasztia, Szeldzsuk-dinasztia, Csing-dinasztia.
A kétes esetek eldöntéséhez történelmi háttérismeretekre, illetve szövegkörnyezetre van szükség, a helyesírás ismerete nem nyújt segítséget, hiszen ilyenkor a helyesírás legfeljebb igazodik a tényekhez. Például:
„A környező népek kultúrájára jelentős hatással volt a Szeldzsukok/szeldzsukok uralma.” (A Szeldzsuk-dinasztiáé vagy a szeldzsuk törzsé/népé?)
„A kisebb türkmén törzsek leverése után Nyugat-Anatólia is az Oszmánok/oszmánok kezére került.” (Az Oszmán-dinasztia vagy az oszmán törzs/nép kezére?)

(HSZ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra