pneumobilverseny

2013. 09. 19.

Amennyiben a VI. Pneumobil Verseny leírásra kerül egy szövegben, tehát nem címként szerepel akkor nagy vagy kisbetűvel kell írni?
Abban az esetben is érdekel a leírása, ha magáról a versenyről tájékoztatjuk a közönséget, és már nem szükséges a VI. számot kiírni.
Pl.: Az idén megrendezésre kerülő pneumobil versenyen 25 csapat indul.

A pneumobil főnév a verseny szóval jelentéssűrítő összetételt alkot (‘pneumobilok számára rendezett verseny’). Mivel a pneumobil szó nem számít a szótagszámlálás szempontjából összetett szónak, ezért szótagszámtól függetlenül egybeírjuk a belőle képzett összetételt: pneumobilverseny.
Ha egy szövegben már ismert elemként utalunk erre a konkrét versenyre, akkor ez a helyes írásmódja: Az idén megrendezésre kerülő pneumobilversenyen 25 csapat indul.
Ha a verseny teljes, hivatalos nevét írjuk le (akár címként, akár szövegben), akkor az intézménynevekhez hasonlóan az elnevezést írhatjuk csupa nagy kezdőbetűvel, amennyiben intézményi keretekkel működő, rendszeresen ismétlődő országos/nemzetközi versenyről van szó: VI. Nemzetközi Rexroth Pneumobilverseny.
(HSZ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra