vesszőhasználat

2013. 09. 29.

Szükséges-e vesszőt használni az alábbi helyeken:
Ugye[,] csak viccel?
Nos[,] hát, kedves barátom.
Kedves bátyám, József[,] mindent tud.

Az első két mondatban a bevezető szók, mondatszók után semleges közlésben nem szokás vesszőt tenni: Ugye csak viccel? Nos hát, kedves barátom. Ha a közlés nyomatékosabb, a mondatszók önállóságát őrzi, akkor vesszőt tehetünk: Nos, hát, kedves barátom. (Helyesírás, Osiris Kiadó, 2004: 327.)

A harmadik mondat bonyolultabb. Szövegkörnyezet nélkül több megoldás kínálkozik.

1. Megszólítom a kedves bátyámat, és közlöm vele, hogy József mindent tud. Ebben az esetben nem kell a vessző a kérdezett helyen: Kedves bátyám, József mindent tud.

2. Ha a bátyámat Józsefnek hívják, és valakinek beszélek arról, hogy a bátyám mindent tud, akkor alternatív a vesszőhasználat. Ha értelmező szerepű a József, akkor nem kell vessző utána, ez a közléstől is függ. Általában ilyenkor egy nyomatékkal ejtjük ki a közlést. Ha nyomatékos, szembeállító, közbevetés jellegű a közlés, akkor vesszőt teszünk a József után (maga a közlés az, hogy kedves bátyám mindent tud, és pontosítom, hogy József a neve a bátyámnak, illetve több bátyám közül Józsefről van szó). (Helyesírás, Osiris Kiadó, 2004, 351.)

3. Megszólítom a József nevű bátyámat, hogy valaki, akiről a szöveg korábbi részében szó van, mindent tud – ez hiányos szerkezetű mondat. Ebben az esetben kell a vessző a kérdezett helyen.

(DÉ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra