értékelőóra, előkészítő óra

2013. 10. 24.

A „bemutatóóra” mintájára egybe kell írni az „értékelőóra” és az „előkészítőóra” kifejezéseket is? (Iskolai kifejezések)
Ha az „osztályozóvizsga” egy szó, akkor az „osztályozó értekezlet” és „osztályozó konferencia” kifejezéseket miért kell külön írni?

A kérdezett szavak javasolt írásmódja: értékelőóra, előkészítő óra (A magyar helyesírás szabályai 112. pont alapján az ó, ő melléknévi igeneves szerkezeteket egybeírjuk, ha a melléknévi igenév nem alkalmi jelző, hanem rendeltetést fejez ki. Ha azonban a melléknévi igenév vagy a jelzett szava – esetleg mindkettő – összetett szó, akkor különírjuk. A két szótagból álló igekötő, az elő miatt az előkészítő teljesíti ezt a feltételt.)
Az osztályozó értekezlet, illetve osztályozó konferencia kifejezéseket azért írjuk külön, mert a cselekvést, vagyis az osztályozást az értekezlet/konferencia, az értekezlet/konferencia tagjai végzik. Az osztályozóvizsga esetében ezt nem lehet mondani, a rendeltetést kifejező jelentés miatt írjuk egybe, egy bonyolult jelentést sűrítve: ’Hosszabb hiányzás stb. miatt nem osztályozható tanuló év végi vizsgája.’ (Magyar értelmező kéziszótár)

(DÉ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra