Vége a nyelvtannak?

2013. 10. 25. 4 hozzászólás

Egy szóra sem érdemes álhír borzolja a kedélyeket (ha igaz február 25. óta), küldözgetik körbe-körbe, hogy lehetséges-e, lájkolják-vitatják (ha igaz, máig 49.395-en).

Csak azért szólunk róla, mert szörnyülködve nekünk is elküldték komoly emberek. Arról van szó, hogy megszüntetik a nyelvtanórákat. Az eredeti (számunkra ismeretlen honlapon) ez olvasható:

„Jövőre kiveszik a tanmenetből a nyelvtan órát
Jövőre nem lesz kötelező tantárgy a nyelvtan óra az általános iskolákban, viszont külön felvehető tantárgy lesz. Megkérdeztük Kis Erikát a Tanulófejlesztési elnökét, aki azzal magyarázta a döntést, hogy ma már a számítóképek és helyesírási programok világában semmi szükség ezt feleslegesen tanulni. Majd a számítógép kijavít. Elkívánta még azt is mondani, hogy a közösségi hálókon új írásbeli nyelvezet fejlődik ki, ami ellen nem tudnak és nem is akarnak tenni semmit. Ilyenek például a h mint hogy rövidítése, vagy a mondatvégi íráslejek tömkelege. De idesorolhatnánk az SMS korszaka óta kialakult smiley-kat mint például a 🙂 mosolygós arc. Ennek több száz változata van, a szomorútól a mérgesen keresztül a meglepőig. Hagyni kell a korszakváltást, és az új trendből kell kiindulni és azt oktatni. A nebulók már így is le vannak terhelve szellemileg, jót tesz nekik a pihenő. A közösségi hálókon úgy is rengeteget írnak, az is megfelelő a gyakorlásnak.

Webhir.com információja szerint.
Létrehozás dátuma: 2013.02.25.| Írta:Mr.X webhir.com”
Forrás: http://webhir.com/60_jovore-kiveszik-a-tanmenetbol-a-nyelvtan-orat.html#ixzz2iWnhnLMo

Nem szeretnénk növelni a honlap látogatottságát, de a korrektség kedvéért oda kellett írnunk a forrást. Még átlagos internetes „futó” olvasásra is látható, hogy ezzel a szöveggel van némi baj. A gyönge megfogalmazás, a helyesírási hibák önmagukban árulkodóak. De jel lehet a konkrétumok hiánya (ilyen kérdésben az oktatási kormányzat dönt; hiányzik ismert szakemberek véleménye, no meg a forrás). Az „álkonkrétum” („Kis Erika, a Tanulófejlesztési elnöke”) már-már kabaréba illik, talán direkt utalás is a téma komolytalanságára. Nyilvánvaló beugratásról, „hoax”-ról van szó. Ennek ellenére sokakat megtévesztett, s ha igaz, hogy csaknem 50 ezren mondtak véleményt, akkor az súlyos látlelet az errefelé és így internetezők mentális állapotáról. Egyúttal azonban fölvetődik az ilyesféle „tartalmak” gyártóinak felelőssége is. Nem jogi, mert az nincs. Erkölcsi. Azon túl, hogy egy cél érdekében „lájkvadászatot” folytatnak, tisztában vannak-e ennek sokoldalúan káros hatásával? És vajon sejtik-e, hogy jó esély van arra, hogy éppen az ilyen idiótaságok miatt fog egyszer majd valakiknek eszébe jutni az internet szabadságának a korlátozása? És az lesz az igazi nagy baj!

A nyelvtanórák egyébként éppen azért fontosak, hogy sokan viszonylag hamar fölismerjék a megvezetést.

(Manyszi)

4 hozzászólás

#1 Boncius 2013.11.20.14:46:19

Én pedig úgy gondolom, hogy nem az íróval van az igazi baj, hanem a társadalom többségének szellemi nívójával, akiket orruknál fogva lehet bármivel átverni…
Rajtuk kellene segíteni, az ilyen hírek kitalálói csak segítenek megmutatni a hiányosságot.

#2 NKati 2013.12.03.12:29:18

Az író inkább egy vicces ember. Ez fölfogható pedagógiának is, de ez a sok vicc végül oda vezet, hogy senki semmit nem fog elhinni.

#3 Gábor 2023.01.01.21:51:59

„de ez a sok vicc végül oda vezet, hogy senki semmit nem fog elhinni.”

Igazad lett.
Én üzemeltettem anno ezt az oldalt. 🙂

#4 Mónika 2023.01.25.18:10:38

Gratulálok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra