vonatkozó névmás egyeztetése és helye

2013. 10. 28.

Két vonatkozó névmással kapcsolatos kérdésem lenne. 1. A következő mondatban helyes az „amiket” vonatkozó névmás többes számú használata? „A két előző uniós stresszteszt (2010-ben és 2011-ben), amiket még nem az EKB végzett, ugyanis nem volt képes kiszűrni a kockázatokat: olyan bankok is átmentek a teszten, melyek később pénzügyi segítségre szorultak”. (hvg)
2. A vonatkozó névmásnak minden esetben szorosan követnie kell azt amire vonatkozik? Ha vannak kivételek (kivételes szerkezetek) melyek azok? Mennyire távolodhat el mondaton belül a vonatkozó névmás és az amire vonatkozik?

A vonatkozó névmás számbeli egyeztetése a kérdés. Rendszerint az alaki egyeztetés a megszokott (két stresszteszt, amely…). Ha számnév áll a főnév előtt, az értelmi egyeztetés is lehetséges (két stresszteszt, amelyeket…).
Abban az esetben, ha a vonatkozó névmás a mondat egy adott szavára utal, általában szorosan mellette áll, ahogy Ön is írta.
Távolságát az szabja meg, hogy nem okoz-e félreértést, azaz nincs olyan másik főnév közöttük, amelyre vonatkozhatna, illetve egyértelmű, mire vonatkozik.
Pl.: Olyan gyümölcsért egy fillért sem adok, amelyben kukac van. Ebben a mondatban két főnév is van a vonatkozó névmás előtt (gyümölcs, fillér), de az olyan utalószóként egyértelműsíti, mire vonatkozik az amely.
(Forrás: Nyelvművelő kézikönyv, Grétsy László, Kovalovszky Miklós főszerk., Bp., Akadémiai, 1980, II., 136. oldal.)

(DÉ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra