A 2013-as év szavai

2013. 12. 09. 3 hozzászólás

A felmérést és ajánlást a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda végezte (Balázs Géza, Balogh F. András, Minya Károly, Veszelszki Ágnes).

Az év szava: rezsicsökkentés

rezsicsökkentésA 2013. év politikai csatározásai középpontjába a háztartások fenntartásának a költségei kerültek. A számtalan fronton folytatott parlamenti vitából kiemelkedett a sajtónyelv által ez a szó, amely szinte önjáróvá vált annak ellenére, hogy önmagában véve nem szép kifejezés, felemelő tartalma sincsen, ám kitűnően megjelenítette a kormányzat-ellenzék-lakosság háromszögében a verbális kommunikáció szintjét és minőségét. (Balogh F. András)

 

 

Az év antiszavai: mamahotel, papabank

zsebpenzAz ironikus elnevezésű mamahotel „lakója” az a munkaképes személy, aki a szülőktől kapott pénzből él, kihasználja a szülői ház nyújtotta előnyöket; például az apától kapott támogatást (papabank). A jelenség további megnevezései: Pán Péter-szindróma, bumeránggeneráció, kapunyitási pánik, partipénzesek, zsebpénzemberek. (Minya Károly)

 

 

Az év ifjúsági szava: szelfi

selfieA szelfi olyan – okostelefonnal vagy webkamerával készült – önfénykép, amelyet a készítője közzétesz a közösségi oldalakon. Az önmutogató fotó általában ferde, szabálytalan, és gyakorta látni engedi a fényképező kezét (és némely esetben sajátos, kacsacsőrszerű, csókos arckifejezés is tartozik hozzá). Az először 2002-ben dokumentált, de az internetezők körében 2013-ban különösen nagy népszerűségre szert tett selfie kifejezés az Oxford online szótárcsalád szerint az angolszász területen az év szava lett. (Veszelszki Ágnes)

 

Az év költői szava: tojáséj

3053Örkény István egypercesei nyomán egyszavasoknak nevezhetők Weöres Sándor tömör versei, vélhetőleg a magyar irodalom legrövidebb költeményei. Az egyik legismertebb a Tojáséj. Alkalmi szó. Mindenkinek mást és mást jelenthet: halk nesz, puhaság, görgetés, játékosság, új élet. Weöres Sándor születésének 100. évfordulóján a tojáséjt javasoljuk az év költői szavának. (Minya Károly)

 

 

 

 

Korábbi szavazások

2010. Az év szava: vuvuzela. Az év antiszava: vörösiszap-katasztrófa. Az év ifjúsági szava: lájkol. Az év költői szava: aranymálinkó.

2011. Az év szava: alkotmány. Az év antiszava/szókapcsolata: banki termék. Az év ifjúsági szava: fészel. Az év költői szava: málnahabos fa (vérszilva).

2012. Az év szava: árfolyamgát. Az év antiszava: botos jeti. A év ifjúsági szava: romkocsma. Az év költői szava: kenyérhéjmagyarság

A képek forrása:

1. http://hir.ma/wp-content/uploads/2013/09/rezsics%C3%B6kkent%C3%A9s.jpg

2. http://cdn1.boon.hu/2012/04/zsebpenz.jpg

3. http://hu.socialdaily.com/images/09.11/selfie.jpg

4. http://prae.hu/prae/artwork/3053.jpg

További információ: 30-318-9666; iroda@e-nyelv.hu

3 hozzászólás

#1 FK 2013.12.29.22:26:36

Az év legmocskosabb szava: öregelés – öregek kifosztása…

#2 Bognár A. 2013.12.30.16:35:44

Én még az unortodox gazdaságpolitikára is szavaztam volna. BA

#3 katinéni 2014.04.30.20:55:58

A szelfi telitalálat volt a részetekről kedves unokáim, ugyanis ma már mindenki szelfizik, kazinczy öregapátok pedig forog a sírjában, katinéni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra