kártyavár

2013. 12. 12.

Márai Zendülők c. regényében a Helikon Kiadó által 2005-ben megjelentetett kiadásban az 59. oldalon olvasható a következő rész:
„Ábel lassan, egyenként szedte össze a kártyalapokat. Oneász, bank, fuccs, kártyavár, kérek egyet, laufot adok, nem adok laufot. Ernő sosem adott laufot.” Mit jelent itt a kártyavár?

A szövegkörnyezetből arra következtetünk a kártyavár jelentésére, ugyanis nem találtunk róla semmit. Lehet, hogy ez a kifejezés már nem használatos a kártyások hobbinyelvében sem. Az sem biztos, hogy akkoriban minden kártyás használta.
Íme, a következtetés: „Oneász, bank, fuccs, kártyavár, kérek egyet, laufot adok, nem adok laufot.” A jelenetben a játékos bemondja az óneászt, ami azt jelenti, hogy több lapból már 11 pontja van. Vagyis ha 10 pontnál magasabb értékű lapot húz, kártyái összértéke meghaladja a 21-et, magyarán befuccsol (azaz veszít). Az óneász bemondásával jogosulttá válik arra, hogy ha véletlenül ászt húzna, azt eldobhatja, és újabb lapot kérhet. Azonban a játékos „fuccs lesz”, veszít. Ezt az is egyértelművé teszi, hogy a következő alkalommal már ő ad – aztán meg nem – laufot, azaz ő lesz az új bankár. A kártyavár tehát valószínűleg a fuccs következménye: bedobja a lapjait, rá a többi lapra, s ezt az „építményt” nevezi Márai kártyavárnak.
A „kártyavár”-nak eleve van egy negatív értelmezhetősége is (lásd az „összedől, mint a kártyavár” átvitt jelentését: ‘elpusztul, megsemmisül, semmivé válik’).

(Sz. G.)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra