Elment Hajdú Mihály

2014. 01. 09. 1 hozzászólás

Már beteg volt, amikor 2012 karácsonyán bámulatos paródiát adott elő az intézeti karácsonyon. És még a betegágyból is kiáltványt fogalmazott a magyar nyelvtudományért, de ennek közreadásától óvták. Pedig tisztességes, igaz, de talán nem eléggé politikus szöveg volt. – Hajdú Mihályt gyászoljuk.

hajdu

Ez volt Miska, Miska tanár úr (mert mindenki csak így szólította) hattyúdala. Nem professzor uraztuk, nem volt szüksége rá. 2014. január 7-én reggel érkezett a hír, hogy elment. Szülőföldjére, Orosházára ment vissza meghalni. Ott is helyezik örök nyugalomra, ahol annyira szeretett méhészkedni, amely tájnak a dalait mindig énekelte. (Egyszer mesélte, hogy az autóutakon népdalokat énekel.)

Nyelvész és néprajzos nemzedékek legnagyobb pártfogója volt, az önkéntes nyelvjárási és néprajzi gyűjtőmozgalom támogatója, az egyetemi névtani képzés megalapítója. Közösségi ember, mindig derűs, mindenkivel segítőkész. Egyszemélyes intézmény, aki akkor, amikor nehéz volt könyveket kiadni, különféle manőverekkel kötetek százait jelentette meg: Magyar csoportnyelvi dolgozatok, Magyar névtani dolgozatok, Magyar személynévi adattár. Néhány éve saját bibliográfiájában közreadta: a csoportnyelvi dolgozatok 65, a névtani dolgozatok 167, a személynévi adattárak 99 kötetet számlált akkor – de azóta még jelentek meg kötetek. A teljes bibliográfia összeállítása, értékelése komoly tudománytörténeti feladat lesz.

Sokunk első könyvének volt gondozója. Soha nem felejtem el, amikor a gödöllői HÉV-en készült graffitigyűjteménnyel nála jelentkeztem, rögtön támogatott. Pedig akkor nem volt veszélytelen ilyen típusú könyvet kiadni. Igaz, akkor már túl voltunk egy buszbaleseten, és sokan vérszerződést kötöttünk:1980 tavaszán egy nyelvjárás-gyűjtés során buszunk árokba fordult. Én hű leszek ehhez a vérszerződéshez, mert Miska tanár úr tudósi-erkölcsi magatartása mintaszerű volt. Eljön az idő, hogy budapesti névtani iskolaként fogják nevezni munkásságát. Legutóbbi két monumentális könyve: Általános és magyar névtan (2003) és Családnevek enciklopédiája (2010). (Hajdú Mihály 1933. augusztus 14-én született Orosházán, 2013-ban Orosháza díszpolgárává avatták.)

(Manyszi, BG)


BG_HM

1 hozzászólás

#1 Dóra Zoltán 2014.01.17.17:54:53

Mély megrendüléssel értesültem Miska tanár úr haláláról. valóban segítőkész, közvetlen egyéniség volt. Tudtuk, hogy súlyos beteg, de hát ki ne reménykedne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra