Bolga

2014. 01. 23.

A Bolga családi név honnan ered, esetleg milyen családnévre lehet visszavezetni?

Két forrást találtunk, amelyek lehetséges (de korántsem kizárólagos vagy biztos) magyarázatot adhatnak a kérdésére.
A Czuczor–Fogarasi-szótár szerint a szó csagataj eredetű, a jelentése: pelyva. EZt olvassuk: „A polyva tájdivatosan pelyva, mint golyva, gelyva. Alapértelménél fogva, mint magtakaró burok gyökre nézve megegyezik a pólya s rokon a bula, bulái, bulázó, vagy bulya, bulyál, bulyázó szókhoz. Egyezik vele a csagataj bolga, latin palea, és szláv pleva, pljéva, plezi.

Egy másik forrás (http://drczegledi.hu/article_2.htm) a bolgár népnévvel hozza kapcsolatba, az -r képző szerinte: „…nevükben közös az hogy a blak és a bolgár (bolga + r) előtagja megegyezik. […]
A dunai bolgárokat egyrészt azért jelölhetik baskir névvel, mert volt közös lakóhelyük, másrészt azért, mert a nevük is közös gyökerű: bolgar /volgar előtagja a bolga, volga ‘folyó’ jelentésű szó, ugyanaz, mint a bask. jylga, tat. jelga és a ko. vol’ ‘kis patak’, míg a baskir és alakváltozatainak az előtagja ugyanazon ‘víz, folyó’ jelentésű szó, csupán itt az -l- megfelelőjeként -š- van. Az -l- ( < -d- < -t-), és az - š- ( < -č- < -t'- < -t-) ugyanannak a -t-nek másik irányú változásainak az eredménye."
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra