sporteredmények

2014. 03. 09.

Milyen kötőjelet kell írni a sportversenyeknél az eredmények közé (pl. Boldogvölgy–Gazdagrét 5-2)? Az rendben van, hogy a csapatok neve közé nagykötőjelet írunk (OH. 353.), de az eredmény írására sehol sem találtam iránymutatást.

Az Osiris-féle Helyesírás 412. oldalán ez áll: A sporteredmények kifejezésére alkalmazott írásjel számjegyíráskor a kettőspont, ilyenkor szóközzel kell írni a két számot és az írásjelet: a félidő eredménye 2 : 1 a Ferencváros javára. Ha az eredmény betűvel van írva, a kettőspont helyett a kötőjel használatos: a félidő eredménye kettő-egy a Ferencváros javára.

A gyakorlatban némileg összetettebb a kép. A sportújságírók kettőspontot olyan sportágakban használnak, amelyekben valamilyen fix pontszámot/gólszámot/játszmaszámot kell elérni. Pl. asztalitenisz, röplabda stb. Ahol „bármilyen” eredmény kialakulhat, ott nem. Ott félkvirtmínuszt (kosárlabda, vízilabda stb.).
A futballnál viszont kétféle írásmód is van: kettőspontos és mínuszos. Ennek az az oka, hogy 1970-ig gólarányt számoltak, amit kettősponttal jeleztek. 1970 óta gólkülönbséget számolnak, ezért azóta mínusszal írjuk a futballmeccseket. Tehát szakmailag futballeredményt kizárólag mínusszal lehet ma írni, kivéve, ha 1970 előtti eseményről van szó.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra