Modern nyelvstratégia és nyelvművelés

2014. 04. 10. nincs hozzászólás

Most, hogy létrejött a Magyar Nyelvstratégiai Intézet, különösen időszerűvé vált a magyar nyelvstratégia kérdése.

A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport a Magyar Nyelvi Szolgáltató Irodával együttműködve már 2013-ban elhatározta, hogy tudományos előadásokkal és kerekasztal-megbeszélésekkel szorgalmazza a modern nyelvstratégiai megközelítéseket.

DSC059442014. április 4-én Szombathelyen, a Savaria Múzeumban, 2014. április 5-én a Vas megyei Nagyrákoson két modern nyelvstratégiai konferenciát is szerveztünk szociológusok, művelődésszervezők, szemiotikusok, irodalmárok és természetesen nyelvészek közreműködésével. A Vas megyei Nagyrákosra azért esett a választás, mert itt van eltemetve Józsa Péter művelődésszociológus, akinek kutatásai nagy mértékben szorgalmazták egy modern művelődéselmélet megszületését, s ez a művelődéselmélet jó keretet, kiindulópontot, gondolkodási alapot szolgáltat a modern magyar nyelvstratégiához. A szombathelyi rendezvényből kiemeljük Kapitány Ágnes és Kapitány Gábor előadását, amely a szövegromlások szocioszemiotikai megközelítését tárgyalta. A nagyrákosi rendezvényen Balázs Géza a kulturális (kiemelten nyelvi, szövegbeli) átalakulások (jelromlás) okait, mechanizmusait (ellenmechanizmusait), következményeit mutatta be. Előadásával a tennivalókra kívánta fölhívni a figyelmet. Minya Károly a jelentésviszonyokban az archaizmusok—neologizmusok dinamikus változását jellemezte. Pölcz Ádám a klasszikus retorika alapvető terminusainak átalakulására, részben lebomlására mutatott példákat. Tágabb körben kapcsolódott a témához Voigt Vilmos, Markó Péter, Murai András, Horváth Sándor és Gráfik Imre előadása. – Az őrségi kultúra és nyelvjárás változásáról, sajátos helyzetéről Nagyrákos polgármestere, Németh Istvánné beszélt.

DSC05949A modern nyelvstratégiáról és nyelvművelésről való eszmecsere 2014. április 7-én Budapesten, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága székhelyén (Rákóczi út 38. I/2.) folytatódott egy kerekasztal-megbeszélés keretében. Az előadások válogatott anyagát a Vasi Szemle, illetve a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport elektronikus folyóirata, az E-Nyelv Magazin megjelenteti.

A programot támogatta a Nemzeti Kulturális Alap. Fényképeink a szombathelyi és nagyrákosi rendezvényen készültek.

Tekintse meg az eseményről készült képgalériánkat is!

Manyszi-infó


NKA_logo_2012

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra