genfi egyezmény

2014. 04. 12.

Hogyan helyes: genfi egyezmény vagy Genfi egyezmény vagy Genfi Egyezmény; a szlovák nemzet nyilatkozata vagy A szlovák nemzet nyilatkozata vagy a Szlovák Nemzet Nyilatkozata?

Attól függően, hogy hol, milyen kommunikációs helyzetben, szövegkörnyezetben szerepel az adott kifejezés, az írásmód többféle lehet.
A hivatalos közlönyökben a nemzetközi szerződések csupa nagy kezdőbetűvel jelennek meg, de a mindennapi írásgyakorlatban, főleg a rövid megnevezések kis kezdőbetűkkel is írhatók: schengeni egyezmény, genfi egyezmény, maastrichti szerződés stb. Ha hangsúlyozni akarjuk a címjelleget, elfogadható a nagybetűs kezdés, illetve, a jogi szakmai írásgyakorlatban mindig nagy kezdőbetűsek a törvények teljes megnevezései: Maastrichti szerződés, Genfi egyezmény. A tőkepiacról szóló (2001. évi CXX.) törvény, A szlovák nemzet nyilatkozata.
Lokális tulajdonnevesülésnek nevezhetjük azt a jelenséget, amely szerint leginkább a jogi szaknyelvben, törvényekben, periratokban bizonyos szavak, szerkezetek következetesen nagybetűvel jelennek meg: Magyar Állam, Kormány. Ezek alapján: A Szlovák Nemzet nyilatkozata.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra