a Spotify kiejtése

2014. 08. 14.

Ha a [mikroszoft] és az [upécé] is elfogadott kiejtés, de a Prodigy együttes = [prodidzsi], akkor a Spotify miért [szpotifáj], és hibás-e [szpotifi]-nek mondani? (Ahogy a wifi is [vifi], és nem [vájfáj] itthon.)

A kiejtés nem tartozik szorosan helyesírási tanácsadásunkba, de általánosságban annyi elmondható, hogy az újonnan érkező idegen szavak magyar nyelvi környezetben való ejtését a nyelvhasználói szokások alakítják ki, így az eredeti kiejtésen kívül sok egyéb körülmény is befolyásolja, hogy nyelvünkben hogyan terjed el (és milyen formában kerül a szótárainkba). Hosszabb idő is eltelhet, amíg végül kialakult szokásról, elterjedt formá(k)ról beszélhetünk, különösen, ha az írásmód többféle kiejtést is megenged (pl. [laptop]/[leptop]), illetve ha az idegen kiejtés jelentősen eltér attól, ahogy magyarul kiolvasnánk az adott szót (pl. [hábéó]/[écsbíó]). Előfordul, hogy nem „győz” egyik kiejtés sem, hanem többféle, párhuzamosan élő lehetőség kerül be a szótárba, akár magyar írásmóddal: skizofrén ~ szkizofrén (OH. 1268. o.), akár idegen írásmóddal, csak a kiejtési lehetőségeket jelezve: spray [szpré ~ spré ~ szpréj ~ spréj] (OH. 1277. o.).
Kiejtési szabályok nincsenek, legfeljebb szokásokról, irányelvekről beszélhetünk.
Figyelmébe ajánlom korábbi válaszainkat is a témában:
http://www.e-nyelv.hu/2014-04-02/angol-szavak-kiejtese
http://www.e-nyelv.hu/2014-03-09/upecejupiszi

A konkrét szavakra rátérve:
A Prodigy és a Spotify szó fent említett kiejtése viszonylag híven követi az eredeti ejtést: annak ellenére, hogy mindkét szó y-ra végződik, az egyik végén [i], a másik végén [áj] hangot ejtünk (ahogyan ez egyébként az -igy és az -ify végű angol szavak esetén rendre lenni szokott).
A [szpotifi] ejtést sem mondhatjuk kifejezetten „hibásnak” – idővel kiderül, hogy van-e létjogosultsága (de azért ez manapság még kicsit furcsán hathat).
A Spotifyhoz hasonlóan a Viber is csupán néhány éve van a köztudatban – és ez utóbbinak az ejtése is ingadozik az angolos [vájber] és a magyaros [víber] között.
A wifi és a hifi szó (magyar) kiejtéséről legyen elég annyi, hogy így alakult.

(BM)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra