Etológiai etimológia

2014. 08. 19. nincs hozzászólás

Kimutatta a foga fehérét vagy fehérjét?

Már 2011-ben is megkérdezték tőlünk:
Hogyan helyes a szólás: kimutatja a foga fehérét vagy fehérjét?
Akkor ezt válaszoltuk:
Régebbi szótáraink a „foga fehérét” formát tartalmazzák. A 2004-ben kiadott Magyar értelmező kéziszótár a „kimutatja a foga fehérjét” (’önkéntelenül elárulja alattomos szándékát, természetét’, 399.) formában rögzíti a szólást. Tehát mindkét módon helyes, mivel a „fehér” szó a ’valaminek a fehér része’ jelentésben ingadozó: a szeme fehér(j)e; a disznó fehérje = ’hája és szalonnája’ (Magyar értelmező kéziszótár), a j nélküli változat az eredeti, régebbi, a „fehérje” az újabb.


görényfog

Ki mutatja a foga fehérjét? – A gazdi.
(Forrás: Wikimedia Commons / Erlendaakre)




Most ismét megkérdezték tőlünk, alaposabban utánajártunk. A kép összetettebb, mert a szólástárakban csak a j nélküli forma fordul elő. O. Nagy Gábor Mi fán terem? című, magyar szólásmondások eredetét magyarázó könyvében egyértelműen a foga fehérét alak olvasható. Bárdosi Vilmos Magyar szólástárában ugyancsak ez: Kimutatja a foga fehérét = megmutatja eddig leplezett, gonosz szándékát.
Az -a/-e és a -ja/-je birtokos személyjelek használata sok esetben ingadozik, gondoljunk csak ilyenekre: csütörtöke ~ csütörtökje, illetve jelentéskülönbséget is tükrözhet: kara ~ karja. A fehére ~ fehérje esetében is megjelent már a különbség: pl. nincs tojásfehére, csak tojásfehérje, a szerves vegyület jelölésében is csak fehérje van: fehérjelánc, fehérjetakarmány, fehérjevegyület.
Mivel a fog kimutatásában a fog fehér színe látszik, ezért a hagyományosabb fehére formája tűnik logikusabbnak.

Ráadás: kis „etológiai etimológia”
Az értelmező kéziszótárban ez szerepel: „kimutatja a foga fehérjét” = ’önkéntelenül elárulja alattomos szándékát, természetét’. Önkéntelenül? Érdekes, talán a többség éppen olyan értelemben használná, amikor az ember/állat éppenhogy akarattal (direkt) kivillantja egy kicsit a foga fehérjét, jelzi, hogy mérges, és nem viccel, támadni fog, „fegyvere” is van hozzá, ez az utolsó pillanat, hogy megadd magad vagy elhúzd a csíkot. Persze azon lehet filozofálni, hogy „tudatosan” teszi-e ezt az állat (avagy ő semmit sem tesz „tudatosan”, minden mozdulatában csak az ösztöneinek engedelmeskedik), de az „önkéntelenül” szó mindenképpen furcsa. – Más vélemény szerint a kimutatja a foga fehérét jelentése: az illető akarva-akaratlanul elárulta gonoszságát. Talán éppen nem a tudatos fenyegetés jelzésében, hanem az akaratlan lelepleződésben van a szólás ereje.
A fogmutatás (vicsorítás) etológiai alapja: a ragadozó emlősöknél a tényleges harapás ritualizációja. Pléh Csaba is elgondolkodik azon, hogy akkor a nevetés esetleg eredetileg negatív reakció, talán a kinevetésből ered? (Pléh Csaba: A pszichológia örök témái, 120.)


tigrisfog

A tigrisek fehére. – Ő is kinevet a végén?
(Forrás: Wikimedia Commons / Céréales Killer / CC BY-SA 3.0)




Együttgondolkodók: jp, bm, fz, bg

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra