Valós nyelvstratégia Kolozsvárt

2014. 09. 10. nincs hozzászólás

Ötödik Kolozsvári Magyar Napok (2014. augusztus 20–24.)

Az Igen, tessék! mozgalom Kincses többnyelvűség címmel szervezett programot a sajátos etnikai, nyelvi és vallási kirakóst felmutató városban:

  • Történelmi többnyelvűség. A Bánffy-palotában kiállítás a kolozsvári magán- és hivatalos nyelvhasználat történetéről.

  • Jelenkori magyarnyelvűség. A mozgalom gazdasági hálózatba kívánja szervezni azokat az erdélyi cégeket, amelyek magyarul is fogadják a vendégeket.

  • Siker. Egy addig kizárólag román nyelven kiszolgáló „cégtulaj” másnap magyarul is beszélő munkatársat alkalmaz, hogy igényelhesse az Igen, tessék! mozgalom matricáját.

  • Magyarul. A Farkas utcai sátorban naponta kerekasztal-beszélgetések a nyelvi kérdésekről, velük szemben a kolozsvári magyar színház színészei olvasnak fel. Mindkét standon vasárnap 15-20 érdeklődő tartózkodik.

  • Igen, tessék! címmel ingyenes napilap a Farkas utcában. Körkérdés: Mit gondol arról, hogy Emil Boc a Napok megnyitóján a várost az együttélés modelljének nevezte, miközben hetek óta ellenzi a kétnyelvű városnévtáblák kihelyezését?
    (A fényképen Mátyás király kolozsvári szülőháza, melyben udvariatlanul és az ajtót becsapva fogadják az érdeklődőt. – Fotó: BG, Manyszi-infó)


DSC00086_

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra