hármasfalui, firtosváraljai, körtvélyfájai

2014. 09. 22.

Körtvélyfája, Hármasfalu, Firtosváralja falvak Erdélyben. Hogyan írjuk helyesen -i képzős alakjaikat: körtvélyfájai vagy körtvélyfáji, hármasfalui, hármasfalvi vagy hármasfalusi (a köznyelvben az adott vidéken például ez a változat a leggyakoribb), illetve firtosváraljai vagy firtosváralji?

A -falu utótagú helységnevek -i képzős melléknévi származéka hivatalosan -falui, a beszélt nyelvben találkozhatunk a -falusi alakváltozattal, a -falvi forma a -falu esetében ritkulóban van.
Az Osiris-helyesírásban az -alja utótagú helynevek esetében ezt találtam: alpokaljai, bakonyaljai ~ bakonyalji, bükkaljai, havasaljai, hegyaljai, kárpátaljai, kemenesaljai, mátraaljai, mecsekaljai ~ mecsekalji, medvesaljai ~ medvesalji, sokoróaljai, szinérváraljai, vértesaljai. Tehát csak három esetben javasolja a csonkított alakhoz a képzőt. Ezért a javaslatom a firtosváraljai forma.
A Körtvélyfája esetében is a teljes alakot javaslom, körtvélyfájai. Természetesen a helyi szóbeli nyelvváltozatban előfordulhat a körtvélyfáji alak.
(MK)

A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra