Magyar Nyelvőr Díjat kaptak az ELTE nyelvészei

2014. 10. 17. 1 hozzászólás

A Magyar Nyelvőr Alapítvány 2014. október 3-án Marosvásárhelyen tette közzé a Magyar Nyelvőr Díjjal elismert kutatók névsorát.

balazs_geza_14

Kitüntették Balázs Géza nyelvészt, néprajzkutatót, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Mai Magyar Nyelvi Tanszékének tanszékvezető tanárát és Tóth Etelkát, a Tanszék főiskolai docensét, több magyar helyesírási kiadvány szerkesztőjét, valamint Péntek János nyelvészt, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanárát, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság elnökét.

Balázs Gézát számos, a nyelvet népszerűsítő konferencia, mozgalom kezdeményezőjeként, a nyelv megbecsülését növelő rádióműsorok készítőjeként díjazták, Tóth Etelka pedig a magyar helyesírás ügyének szolgálatáért részesült elismerésben. Egyetemünk oktatói egy későbbi, magyarországi ünnepségen vehetik át a Magyar Nyelvőr Díjat.


toth_etelka_14Kiss Róbert Richard, a Magyar Nyelvőr Alapítvány társadalmi tanácsadó testületének elnöke elmondta: a hagyományteremtő szándékkal, először kiosztott díjat azoknak ítélik oda, akik a legtöbbet tették a magyar nyelv ápolásáért az elmúlt évben határon innen és túl. Az alapítvány kuratóriuma a Magyarországon élők, illetve a határon túliak köréből választ ki egy-egy díjazottat, valamint elismerésben részesíti azt, aki a legtöbbet tette az alapítvány céljainak megvalósításáért.

Balázs Géza és Tóth Etelka 2014. október 20-án Budapesten veszi át a díjat.

Forrás: híradó.hu
http://www.elte.hu/hir?id=NW-6173

1 hozzászólás

#1 Martoni Viktor 2020.11.09.08:38:18

Egy kicsit laposra sikerült 🙂 No nem a díjazottak életműve, nekik gratulálok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra