Európai Unió, unió

2014. 10. 20.

Hogyan kell írni rövid alakban az Európai Uniót és az Európai Bizottságot: Unió vagy unió, Bizottság vagy bizottság? A szabályzat 188. és 192. paragrafusa a kisbetű felé hajlít minket, de a 188. d)-ben hivatkozott Akadémia és Opera mintájára az egyediséget kihangsúlyozó nagy kezdőbetűnek is vannak hívei.

A kérdezett jelenséget lokális (alkalmi) tulajdonnevesülésnek nevezzük, s a helyesírási szabály és az írásgyakorlat nem mindenben felel meg egymásnak.
A jogi szaknyelvre (pl. törvények, jogszabályok, szerződések szövegére) jellemző megoldás a nagybetűsítés (Helyesírás, Osiris Kiadó, 2004: 140.).
Igaz, hogy a szabályzat a 188. d) szabálypontban a stb. lezárással megengedő, az OH. viszont egyértelműen csak az említett két kivételt nevezi meg nagybetűsen: Akadémia, Opera (Magyar Tudományos Akadémia, Magyar Állami Operaház rövid alakjaként). Várhatóan a készülő új helyesírási szabályzat tisztázni fogja e kérdést. Addig viszont egyéni megoldás, hogy a szöveg fajtájától függően a kis vagy a nagy kezdőbetűs formát alkalmazzák.
(DÉ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra