Generációk nyelve konferencia

2014. 10. 21. nincs hozzászólás 2014. nov. 27–28. ELTE BTK, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A. (Kari tanácsterem és Dékáni tanácsterem)

Az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszéke 2014. november 27-én és 28-án tartja a kétévente megrendezett tanszéki konferenciasorozatának következő tanácskozását. A konferencia témája ezúttal: a generációk nyelve.

A rendezvényen közönségként való részvétel ingyenes és nincsen regisztrációhoz kötve. Minden érdeklődőt örömmel látnak a szervezők.

A program, és az előadások összefoglalói:

Konferenciaprogram
Absztraktfüzet
Kiegészítő információk a Facebookon


A kiírás

A nemzedékek, nemzedékváltások témaköre kapcsán gyakorta elhangzó kulcsszavak az X, Y, Z generáció, innovatív generáció, nagy generáció, új generáció, csendes generáció, 68-asok, elveszett nemzedék, digitális nemzedék, generációs szakadékok, nemzedékek harca… Úgy tűnhet, mintha a generációhoz kötődő kifejezések a társadalmi, gazdasági és mentális változások egyfajta szeizmográfjaként működnének. A nemzedékfogalmak vizsgálata multidiszciplináris terület, a társadalom- és kultúratudományban régóta jelentős szerepet játszik. Nyelvészeti szempontból is készültek már ezzel kapcsolatos vizsgálatok, ám a kérdéskör átfogó feldolgozása egyelőre nem történt meg. Az áttekintésre és a nyitott kérdések megvitatására kíván a konferencia a résztvevőknek lehetőséget biztosítani.

A konferencia a generációk nyelvének, nyelvhasználatának eltérő (szociolingvisztikai, pragmatikai, funkcionális stilisztikai, diskurzuselemzési, szövegtani, retorikai, korpusznyelvészeti, pszicholingvisztikai, internetnyelvészeti, nyelvtörténeti, kommunikációtudományi stb.) értelmezéseit, elméleti és gyakorlati szempontú megközelítéseit, valamint konkrét elemzéseket kíván felmutatni – a tervek szerint kitekintéssel más tudományterületekre is (szociológia, pszichológia, filozófia, történettudomány stb.).

 

Szervezők

Szervezőbizottság: Balázs Géza tanszékvezető, Veszelszki Ágnes
Szakmai bizottság: Antalné Szabó Ágnes, Keszler Borbála, Raátz Judit, Tóth Etelka
Hallgatói képviselő: Seager-Smith Dániel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra