rovatcímek

2014. 11. 27.

A rovatok címének helyesírásáról szeretnék kérdezni. Az OH 231. oldalán azt találtam, hogy „a több szóból álló megnevezéseknek … a névelő és a kötőszó kivételével minden különírt tagja nagy kezdőbetűs”. A gyakorlatban viszont azt láttam, hogy a folyóiratok sokszor csak az első szót írják nagybetűvel a rovatcímekben. (Például: Édes Anyanyelvünk: Kérdések és válaszok; Új szavak, kifejezések. Élet és Tudomány: Első kézből; A tudomány világa. National Geographic: Apró részletek; Elemi ösztön) Minden szónak a nagybetűs kezdése sokszor számomra is idegenszerűnek hat. Mi lenne a követendő? Mennyire irányadó az OH szabályozása?

A helyesírási szabályzat szerepét így jellemzi az OH. az Előszóban (2004: 10.): „nem kötelező, ám presztízsértékű”.
Az állandó címek írásáról a helyesírási szabályzat 197. pontja szól. E kiadvány nem sorolja fel az állandó címek között a rovatcímeket.
Az OH. körébe azok a kérdések is beletartoznak, amelyek a szabályzatban nincsenek benne, „az efféle leírásokat nem szabályként tüntetjük fel, hanem javaslatként” (2004: 12). Az OH. szerzői a szabálypontból hiányzó rovatcímeket az állandó címekhez sorolták.
Az írásgyakorlat az Ön példái alapján is eltér az OH. ajánlásától, bizonyára azért is, mert némelyik folyóirat régebbi, mint maga az OH., s az addig kialakult írásmódon nem változtattak. Új folyóirat indulásakor érdemes megfogadni az OH. ajánlását, illetve a régebbieknek a figyelmét felhívni erre a helyesírási kérdésre. Ugyancsak érdemes megvárni a helyesírási szabályzat új kiadását, hogy bővítik-e a rovatcímek írásmódjával.
(DÉ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra