minőségjelzős ételnevek

2014. 12. 05.

Hogyan írandók a következő ételek: almás véres hurka, szilvaízes tepertős pogácsa, diós-mazsolás tepertős pogácsa, zsíros almás rétes, tormás-mézes füstölt oldalas, vese-velős széles metélt, illetve rosé szűzpecsenye?

A kérdéses többszörös minőségjelzős szerkezetek helyes írásmódja: almás véres hurka, szilvaízes tepertős pogácsa, diós-mazsolás tepertős pogácsa, zsíros almás rétes, tormás-mézes füstölt oldalas, vesevelős széles metélt. A rozé főnév jelentéstömörítő kapcsolatot alkot a szűzpecsenyével, ezért az egybeírt alak a szabályos: rozészűzpecsenye (amennyiben az ételnév olyasmit jelent, hogy rozé hozzáadásával készített, a rozét aláöntve sütött szűzpecsenye; l. fehérbormártás, OH. 687.).
(HSz)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra