Az év szava, 2014.

2014. 12. 13. 3 hozzászólás

2014. december 12-én nyilvánosságra hoztuk az idei év szavait, melyek azonnal „végigszaladtak” a magyar médián. A teljes lista és magyarázat azonban csak itt olvasható.

Az év szava: nekirugaszkodó vállalkozás (startup). Minden évnek megvan a maga varázsszava, amelyet valaki bedob, s utána visszhangzik. 2014 egyik gyakran használt divatszava az angol startup. Általában az újonnan alapított, nagy növekedési potenciállal rendelkező induló vállalkozásokat jelenti, melyet többnyire termék vagy üzleti modell innováció jellemez. Magyarítási javaslatát a Magyar Rádió gazdasági újságírójától kaptuk: nekirugaszkodó vállalkozás. (BG)

További jelölések: geoláda – geoládázik, bakancslista (meglátogatható helyek listája, útiterv, életprogram), érzékenyítés, okostelefon, okosautó.

Az év antiszava: vénaszkenner. A labdarúgás szervezői és a randalírozó szurkolók között dúló véres csatáktól sem mentes háború újabb fejezete nyílt meg, amikor „vénaszkenner” segítségével az összes szurkoló egyedi azonosítási eljáráson esik át. Lényege: egy kütyű letapogatja a kézfejben futó vérereket, és ezek elhelyezkedését számsorrá képezi le. Ha jobban megnézzük a dolgot, akkor kijelenthetjük, hogy a kézfejben nincs is véna, ott csupán gyűjtőerek vannak, amelyek csak később, a karban egyesülnek vénává. Tehát a valóságnak nem megfelelő „vénaszkenner” kitaláció a szó mágikus erejével üzen a szurkolóknak, hogy a szívébe is belát a képfelismerő. A vénaszkenner részben rossz hangzású, részben kellemetlen asszociációt keltő szó, nevezhetnénk éppenséggel érolvasónak is. (BFA)

További jelölések: gesztenye alapú desszert, szárazföldi vízi mentő, ketrecharc, szakállas nő, jegesvízkihívás, herevasalás, nemzeti dohánybolt.

Az év ifjúsági szava: punnyad. A kifejezés napjainkban tétlenkedést, unatkozást, fásultságot, gubbasztást, „langyos lébecolást” jelent. A csökkent intenzitású életérzés sokak jellemzője. Az ige nem cselekvést jelent, hanem annak a hiányát. Különböző képzőkkel teljes jogú tagja a szókészletünknek. Néhány alakja: punnyadó, punnyadt, punnyadás, punnyadozik, punnyatag, punnyadásos, bepunnyad, lepunnyad, kipunnyad, elpunnyad. Érdekessége, hogy szótöve, a puny- önmagában nem él. (MK)

További jelölések: kombó (kombinált, párosított, összetett), savaz, ekéz, trendi, alter, lóg, banyatank (deszantszatyor), kósti (kóstoló), rágcsa (rágnivaló).

Az év költői szava: messzeringó gyerekkor. Radnóti Miklós Nem tudhatom című verséből ismerjük ezt a jelzős szerkezetet. A messzeringó jelentése egyesíti magában a távoli gyermekévek és a ringó bölcső képzetét, egy eleven képbe tömörítve a múltat. A gyerekkor említése pedig mindenkiben ismerős érzéseket kelt: összekapcsolja az anyai öl melegét, az ember származását és biztonságérzetének emlékét. Egyúttal magába foglalja a szülőföldet is: ahonnan jövünk, ahol vagyunk és ahová tartunk. Hangulati jegyei, metaforikus, sűrített jelentése alapján a messzeringó gyerekkor kifejezést javasoljuk – a 2014. év költői szavának. (PÁ)

További jelölések: szerelemlakat, Szépkenyerűszentmárton (településnév), Szentjobb (településnév), fényvillamos, memóriahab, elalvó nyírfaág (Radnóti), gomolygó gombolyag (Radnóti).

Egyéb kategóriák:

Az év netszava: app (mobilapplikáció). Továbbá: tapipad (touchpad).

Az év (lejáratott) divatszava: fapados kölcsön. Továbbá: megélhetési (bűnöző, politikus, gyerekvállalás), kézműves… (bor, pálinka, lángos).

Az év szómagyarítása: érintőkártya (paypass).

Korábbi szavazások:

2010. Az év szava: vuvuzela. Az év antiszava: vörösiszap-katasztrófa. Az év ifjúsági szava: lájkol. Az év költői szava: aranymálinkó.

2011. Az év szava: alkotmány. Az év antiszava/szókapcsolata: banki termék. Az év ifjúsági szava: fészel. Az év költői szava: málnahabos fa (vérszilva).

2012. Az év szava: árfolyamgát. Az év antiszava: botos jeti. A év ifjúsági szava: romkocsma. Az év költői szava: kenyérhéjmagyarság.

2013. Az év szava: rezsicsökkentés. Az év antiszava: mamahotel, papabank. Az év ifjúsági szava: szelfi. Az év irodalmi szava: tojáséj.

A felmérést és ajánlást a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda végezte (Balázs Géza, Balogh F. András, Minya Károly, Pölcz Ádám). További információ: 30-318-9666; iroda@e-nyelv.hu

A közleményt 2014. december 12-én jelentette meg a Népszabadság és a nol.hu, a hírt számos portál átvette, interjút készített a Magyar Rádió (Trendidők) és a Class FM is.

 

(Manyszi-infó)


 

3 hozzászólás

#1 K.István 2014.12.24.11:46:39

A vénaszkenner a legrondább magyar szó 2014-ben. A nyelvészek a labdarúgás problémáira is rátapintottak.

#2 manyszi 2014.12.24.11:48:06

Elképesztő kifejezések nyertek az év szava szavazáson
http://hvg.hu/itthon/20141212_Elkepeszto_kifejezesek_nyertek_az_ev_szavzászólás

#3 Petrence 2015.11.06.13:09:40

A véna és a gyűjtőér ugyanazt jelenti. Ezért a kézen és az alkaron is vannak vénák is és gyűjtőerek is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra