Déli Áramlat gázvezeték

2015. 01. 07.

Déli Áramlat gázvezeték vagy Déli áramlat gázvezeték?
Egy korábbi hasonló kérdésre adott válaszukban „A tárgynevek névadásával kapcsolatos szabályok alapján a helyes alak: Déli Folyosó vezetékrendszer”. A kérdésem: miért tárgynév, és mint építmény miért nem földrajzi név a gázvezeték? És ha földrajzi, akkor indokolt lehet-e a folyosó/áramlat kis kezdőbetűvel írása, vagy akkor is egyértelmű-e, hogy nagy? Sok földrajzi névnél a köznévi elem kisbetűs, pl. József nádor tér.

Abban igaza, hogy bár a kőolaj- és gázvezetékek neve nem igazán „tiszta eset”, valóban inkább földrajzi névnek nevezhető — leginkább a csatornákhoz hasonló –, mint tárgynévnek.
A második kérdésére a válasz: egyértelmű, hogy nagy kezdőbetűs az Áramlat szó. A vezeték (fantázia)neve ugyanis két elemből áll, és mivel tulajdonnév, nagy kezdőbetűs mindkettő: Déli Áramlat. A köznévi elem, vagyis a gázvezeték szó, természetesen kis kezdőbetűvel, különírva követi a tulajdonnevet: Déli Áramlat gázvezeték. (Ugyanez a helyzet a Déli Folyosó vezetékrendszer és a Barátság kőolajvezeték esetében is, csak az utóbbiban éppen egyelemű a tulajdonnévi rész.)
A József nádor tér alakulat több szempontból is más eset. Egyrészt azért, mert a tulajdonnévi elem itt egy személynévből és egy köznévből áll (József nádor), nem pedig két köznévből, másrészt pedig az utcanevekre (közterületnevekre) speciális helyesírási szabályok vonatkoznak (lásd pl. Osiris-helyesírás, 204–206.).
(MK)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra