A hazug sajtó az év legcsúnyább szava Németországban

2015. 01. 19. nincs hozzászólás

A hazug sajtót (Lügenpresse) választotta 2014 legcsúnyább német szavának a Darmstadti Egyetem nyelvészekből és újságírókból álló független bizottsága.

A kifejezés a bevándorlás korlátozását követelő és Németország állítólagos iszlamizálódását kifogásoló, Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom tüntetésein terjedt el ismét.

A kedden ismertetett döntés indoklásában kiemelték, hogy a kifejezés már az első világháború idején megjelent a politikai retorikában, és a nácik is használták a független sajtó általánosító rágalmazására. A hátteret azonban valószínűleg sokan nem ismerik a Pegida-tüntetések résztvevői közül, ezért „különösen aljas” a kifejezés tudatos terjesztése – tette hozzá a zsűri.

A média egészének „lehazugozása” azért fontos a demonstrációk szervezőinek, hangadóinak, mert az újságírók túlnyomó többsége a társadalompolitikai témák tárgyilagos bemutatásával, a sokoldalú tájékoztatással száll szembe a Nyugat állítólagos iszlamizálódása körüli félelemgerjesztéssel – vélekedett a testület.

A sajtó lejáratása lehetetlenné teszi a megalapozott médiakritikát, és így tovább növeli a demokrácia fenntartásához elengedhetetlenül szükséges sajtószabadság veszélyeztetettségét – tették hozzá.

A Darmstadti Egyetem független zsűrije 1991 óta választja ki az év legellenszenvesebb szavát (Unwort des Jahres) a beküldött javaslatokból. 2014-ben 1246 javaslat érkezett, összesen 733 szót, kifejezést jelöltek az év legcsúnyább szavának.

A leggyakrabban – 60-szor – az ukrán válsággal összefüggésben kialakult, Oroszországgal szemben megértő (Russland-Versteher) kifejezést javasolták, amelynek jelentése: az ukrán válságban követett orosz politikához engedékenyen viszonyuló személy.

A zsűri a kifejezést beválasztotta az év három legcsúnyább szava közé. Rámutattak, hogy a kifejezés használói a pozitív tartalmú megértés szót kifordítva, bíráló éllel alkalmazzák. Hozzátették, hogy a megértő hozzáállás bírálata nem helyettesítheti a tartalmi vitát, az pedig a nyelvi reflexió hiányát jelzi vagy rágalmazás, hogy egy egész országot kiáltanak ki felelősnek az országban hatalmon lévő politikai irányzat miatt.

A harmadik a kiterjesztett kihallgatási módszerek (Erweiterte Verhörmethoden) kifejezés, amely az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vallatási gyakorlatáról szóló törvényhozási jelentésből került a közbeszédbe, és a zsűri szerint az embertelen kínzás legitimálására hivatott eufemizmus.

Az év legcsúnyább szava kezdeményezés célja a nyelvi tudatosság és érzékenység fejlesztése a közbeszéddel, a nyilvános kommunikációval kapcsolatban. A szavakat egyebek között annak alapján vizsgálják, hogy sértik-e az emberi méltóságot vagy a demokratikus alapértékeket. Vizsgálják a szavak félrevezető vagy gyengítő, eufemisztikus jellegét is.

2013 legcsúnyább szava a szociális turizmus (Sozialtourismus – a szociális juttatások megszerzését célzó bevándorlás) volt, korábban pedig a 20. század legcsúnyább szavának választották az emberanyag (Menschenmaterial) kifejezést.

 

Bálint Marcell
Berlin, 2015. január 13., kedd


(Forrás: MTI)


2014 decemberében a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda is közzétette az év szavait. Erről bővebben itt olvashatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra