kórházi osztályok, kezdőbetű

2015. 02. 06.

A kórházak osztályainak esetében a nagy kezdőbetűs írásmódot kell-e alkalmaznunk? Tehát: a Kaposi Mór Oktató Kórház Kardiológiai Osztálya vagy …kardiológiai osztálya?

A helyesírási szabályzat 189/c pontja szerint az intézmények alárendelt egységeit kis kezdőbetűvel írjuk, pl. Kossuth Nyomda kereskedelmi osztálya. A nagybetűs írásmódot akkor használjuk, ha az alárendelt egység egyediségét érzékeltetjük (189/b): Földtani Intézet (MTA).
A kórházak osztályairól a szabályzat és az Osiris Kiadó Helyesírás c. kötete nem tesz említést, de véleményem szerint az első csoportba tartoznak, vagyis a kisbetűs írásmódot ajánlom: Kaposi Mór Oktató Kórház kardiológiai osztálya. Feliratként, táblán a Kardiológia osztály írásmód lehetséges.
Az írásgyakorlat azonban más, rendre nagy kezdőbetűvel írják a kórházi osztályok nevét. Annyi alapja talán van ennek a szokásnak, hogy nagyobb intézményekben az alegységek inkább önálló egységek, külön épületben, külön telken találhatók.
A fentiekből látszik, hogy annak eldöntéséhez, hogy az alegységek nevét kis vagy nagy kezdőbetűvel írjuk, más, nem helyesírási tudás szükséges: ismerni kell az adott intézmény felépítését. Valószínűleg emiatt is gyakori a nagy kezdőbetűs írásmód.
(DÉ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra