Kormány

2015. 02. 16.

A sajtóban előfordul a „Rádió elnöke” írásmód ‘a Magyar Rádió elnöke’ jelentésben, illetve „a Kormány” ‘Magyarország kormánya’ jelentésben. Az lenne a kérdésem, hogy a nagybetűs írásmód megfelel-e a helyesírási normáknak.

A kérdezett jelenséget lokális (alkalmi) tulajdonnevesülésnek nevezzük, s a helyesírási szabály és az írásgyakorlat nem mindenben felel meg egymásnak.
A jogi szaknyelvre (pl. törvények, jogszabályok, szerződések szövegére) jellemző megoldás a nagybetűsítés (Helyesírás, Osiris Kiadó, 2004: 140.).
Igaz, hogy a szabályzat a 188. d) szabálypontban a stb. lezárással megengedő, az OH. viszont egyértelműen csak az említett két kivételt nevezi meg nagybetűsen: Akadémia, Opera (Magyar Tudományos Akadémia, Magyar Állami Operaház rövid alakjaként). Várhatóan a készülő új helyesírási szabályzat tisztázni fogja e kérdést. Addig viszont egyéni megoldás, hogy a szöveg fajtájától függően a kis vagy a nagy kezdőbetűs formát alkalmazzák. Tehát sem a Rádió elnöke, sem a Kormány nem kifogásolható.
(MK)

A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra