Augusztus, aranyranét

2015. 08. 17. nincs hozzászólás

Mi az az aranyranét? A növénynevek, köztük a gyümölcsnevek kutatójához, Rácz Jánoshoz fordultunk.


Radnóti Miklós: Augusztus

A harsány napsütésben / oly csapzott már a rét
és sárgáll már a lomb közt / a szép aranyranét.
Mókus sivít már és a büszke / vadgesztenyén is szúr a tüske.


De mi az az aranyranét? Annyi biztos, hogy almafajta termése, az arany- előtag nyilván a gyümölcs héjának a színére utal. A ranét utótag pedig a ranett almafajta egyik népnyelvi alakváltozata. A honi almafajták egyike már régóta a ranett, a névnek a nyelvjárásokban renett, ranét, renet alakváltozata használatos. A franciából való nemzetközi szó. Shakespeare IV. Henrik című drámájában Falstaffnak „ranettalmát és egy tál köményt” kínálnak. Magyarországon elsősorban a délnémet vándor gyümölcsárusok terjesztették a fajták nyugati neveit, melyek a magyarba is bekerültek, ilyen ez a fajtanév is; vö. francia reinette, német Renette ‘ua’.



A szó már a 19. században adatolható a magyar írásbeliségben. Kovács Józsefnek a bátorkeszi faiskolában található gyümölcsfajtákat leíró Kalauz című, 1861-es kiadványában számos fajta közt szerepel: Ranett-almák. Bereczki Máté 1882-ben (Gyümölcs-jegyzék. Arad) az Ananász renet, a Fűszeres renet és a Kormos renet fajtát sorolja fel. Ritter Gusztáv 1926-ban, Kolozsváron megjelent A házi kert című könyvében pedig a Landsbergirenet, Ananász renet és a Baumanrenet fajtákat tartja igen fontosnak. 1893-ban Renet alma, Arany renetek (PallasLex., almafa a.) formában találkozunk vele.

Az őszi ranettalma neve néhány vidékünkön: dögalma. A gyümölcs ízére utalnak a következő, tükörfordítással átvett, a ranettet jelzővel kiegészítő magyar fajtanevek: Fűszeres renet (R. 1882: Bereczki), azaz francia Reinette-aromatisée, német Kräuter-Reinette, melynek fehéres húsa enyhén fűszeres ízű. A Muskotály-renett (R. 1877: Bereczki), azaz a francia Reinettemusquée, német Muskat-Reinette igen kellemesen muskotályos. Személynév az alapja a Cox narancs renet almának, mely Angliából származik, M. R. Cox állította elő. A Kormos renet (R. 1882: Bereczki) egész felülete szürkésbarna rozsdamázzal bevont, erre utal francia Reinettegrise, illetve német GraueHerbstreinette neve is.

Mármost melyik fajta lehet a sok ranett alma közül a Radnóti-költeményben említett aranyranét? Az ÉKsz. szerint a ranett „sárga, pettyes héjú, jó ízű, apró téli almafajta”. A leírás nyilván pontatlanul általánosító, látva a sok ranettfajtát. A sárga színre való utalás illik Radnóti almájára, a sárga és az arany színnevek gyakoriak a növénynevekben, nagyjából azonos is a jelentésük. Zavaró azonban a „téli almafajta” megjelölés, hiszen a költőnél augusztus az időszak, és abban a hónapban a téli almák többsége még nem színesedik. Mindenesetre a fajtatévesztés igen gyakori a gyümölcsfajok fajtái között, ennek a lehetősége Radnóti versében is fennáll. Lehetséges persze, hogy az aranyranét már augusztusban érni kezd, és eredeti zöld színe helyett már sárgul, és aranysárga árnyalatot kap a nyár vége felé. (Éppen ebben az időszakban járunk most, találkozhatunk még elvétve régi, különféle gyümölcsű almafákkal, amelyekből legalább 250 fajta volt egykor Magyarországon.)
 

A témához lásd még nyelvi tanácsunkat.


(Szöveg: Rácz János, Balatonfüred, Kép: pixabay)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra