Mindenki nyugodjon meg!

2015. 08. 30. 3 hozzászólás

A héten kikerült az új (12.) helyesírási szabályzat, s máris megindult a szokásos vagdalkozás.

Mindenki nyelvész, mindenki ért a helyesíráshoz. Ez mondjuk jó: „Megvettem! Két szempontból hasonlít egy szexújságra: felizgat és fóliában árulják…”


Az MTA szeptember 3-ára hirdette meg a sajtóbemutatót, és addig arra kérte az érintetteket, hogy ne nyilatkozzanak az új helyesírásról. Az Akadémiai Kiadó (amely magánvállalkozás, és nem az Akadémia kiadója) azonban piacra dobta a szabályzatot, s ez máris sokak vérnyomását fölvitte. Föltehetőleg azért magas nálunk a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás, mert sokan mindenen/bármin fölkapják a vizet. Szeretnénk a statisztikát javítani: nincs miért. Mindenki nyugodjon meg!


A szabályzat kapcsán ugyanazok a vélemények jönnek elő mindig: túl kevés a változtatás – túl sok a változtatás – marad-e az ly? – miért következetlen az egybe-külön írás? – miért megtanulhatatlan a szabályzat? – miért nincs mindenre szabály? Az itt is rögtön fellépő „megmondóemberek” mondják a „tutit”. Azt hiszik például, hogy egy helyesírási szabályzat kompromisszumok nélküli tiszta rendszer. A legegyszerűbb persze gúnyolódni: 12 éven át dolgoztak a semmin…


Mi fegyelmezett emberek vagyunk, tartjuk magunkat az MTA kéréséhez: csak a sajtótájékoztató után nyilatkozunk. És hamarosan érvényesíteni fogjuk az új szabályokat a nyelvi tanácsadásunkban is. Addig is mindenki nyugodjon meg! Nincs semmi reform. Sőt, föl is vetették, hogy talán nem is kellene új szabályzatnak nevezni. (BG)

3 hozzászólás

#1 Rácz János 2015.08.30.11:18:49

Az Akadémiai Kiadó szeretne – a maga szempontjai szerint – lehetőleg már a nyomda kapujában, de legalább a raktárába beérkező teherautóról minél gyorsabban és minél több példányt eladni. Ám azért minimális együttműködés számon kérhető rajta! És az szintúgy számon kérhető valakiken, hogy az akadémiának régóta nincs saját kiadója.

#2 Beta 2015.08.30.13:01:06

Az is fölvethető, hogy miért egy „magánvállalkozás” adja ki a helyesírási szabályzatot. Ha az Akadémiának nincs könyvkiadója, rendben, de attól még az Akadémia, az oktatási kormányzat, OFI, Nemzeti Tankönyvkiadó simán kiadhatna egy olcsó, nem üzleti alapon álló helyesírási szabályzatot. B.

#3 Tóth István 2015.09.09.07:35:40

Megvettem az új, kék színű helyesírást. Szerintem nagyon szép munka, nagyon sok többlettel a korábbiakhoz képest: kemény kötés, az új jelenségek összefoglalása, jóval több szó, példa, gratulálok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra