Már-már pikantéria…

2015. 09. 27. nincs hozzászólás

Az általa látogatott nagy könyvtárban előtte száz évig senki sem vette ki a Mondolatot… ezzel indította Balázs Géza a Felelet a Mondolatra konferenciát.



Két napon át, Budapesten és az „Antimondolat” szülőföldjén, Pécelen, a Ráday kastélyban idézték fel irodalmárok és nyelvészek a különös vita és különös emberek történetét.



 

Kováts Dániel fölvillantotta: Kölcsey és Szemere talán csak szórakoztak 1814 nyarán, Kölcsey nem is akarta kiadni a Feleletet. Sebő József és társasága Dicshalom (Veszprém) üzenetét hozta: nem voltak annyira keményfejű ortológusok a veszprémiek. Kazinczynak viszont üldözési mániája lehetett, állítólag Fazekas Döbrögiében is magát vélte fölfedezni. Minya Károly a sikertelen nyelvújításokat nyelvészeti szempontból indokolta. Pomozi Péter a vita mai üzenetére, a tudatos nyelvtervezésre figyelmeztetett, Fűzfa Balázs pedig Péterfy Gergely Kitömött barbárja kapcsán beszélt a kor eszmeáramlatairól.



 

Már-már a pikantéria határát súrolták a péceli előadások: melyek Szemere és Kölcsey bonyolult kapcsolatát, azt a bizonyos 1814. esztendő nyári hónapjait idézték fel Fráter Zoltán, Hujber Szabolcs és Balázs Géza oknyomozásában – de nem a bulvár-irodalomtörténet, hanem az alapos szövegelemzés módszerével.

„Jó irodalmi alkotásban lehetetlen hazudni” hangzott el.



 

Zárásul egy ugyancsak péceli nyelvész, Deme László portréját rajzolta meg éveken át munkatársa, Büky László. A péceli „kiskastélyos” világ színházteremtő próbálkozásait Holló Szilvia mutatta be – először itt mutatta be egy 1822-es, kuriózum értékű péceli kastélyszínház színlapját…



 

Balázs Géza így összegzett: 2013-ban Veszprémben volt egy Mondolat konferencia, emléktáblaavatás, ott fogalmazódott meg bennem, hogy folytassuk a Felelettel, de időközben a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport tagjai is fölvetették, indítsunk sorozatot Elfeledett nyelvészek, nyelvi hétköznapok címmel. Ez kezdődött most el, s úgy látom, lesz bőven dolgunk, sőt a témák felkutatására vállalkozó emberünk is. A Felelet a Mondolatra konferencia anyagát 2016 elején megjelentetik.

(A programot támogatta a Nemzeti Kulturális Alap.)


További képek a konferenciáról a Magyar Szemiotikai Társaság honlapján.


(Szöveg: VSZ, kép: Minya Károly)



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra