Udvariasságkutatók

2015. 10. 09. nincs hozzászólás

Hogy mióta van udvariasságkutatás, azt tudjuk, hogy mi az udvariasság eredete?A Magyar Szemiotikai Társaság egri udvariasság-konferenciáján több válasz is elhangzott: levezethető az emberi viselkedéskomplexumból (rangsor), bár ezt még nem hangsúlyozták.

 


 

Az udvariasságot a nyelvben rendelkezésre álló „helyettesítő viselkedés” teszi lehetővé. Ez az alap. S ami ráépül, az már illemirodalom, művelődéstörténet, nyelvtörténet, nyelvművelés, meg leginkább pragmatika, például a lassan már unásig ismételt udvariasságelméletek. Az udvariasság témájának legjobb szakemberei találkoztak Egerben, bemutatták kutatásaikat, fölvetettek problémákat, meghallgatták egymást. Csak úgy záporoztak a szakkifejezések és megközelítések: arcvédelem, lélektani tegezés, beszédaktus – jelaktus, udvarias figyelmetlenség, babajelbeszéd, kvázifatikus funkció, diszkurzív harc, pragmatikai modalitás, közösségképző szerep, legyező- és szeretetnyelv… (Bővebben a konferenciáról 2016. február 28-ig megjelenő kötetben.) Elgondolkodtató volt, amikor azt hallottuk, udvariasság társadalmi-kulturális norma,

 

„kérdés, hogy melyik szubkultúra fogja a gyeplőt”.
 

2015. okt. 2-4. között zajlott Egerben a 13-14. SemioticaAgriensis konferencia: Az udvariasság nyelve, szemiotikája.  Egy híján harminc előadás hangzott el, bemutatták a tavalyi konferencia Tájszemiotika című kötetét, valamint két irodalmi műsort (Búcsú Váradtól, Felelet a Mondolatra). 2016. szeptember 30. és október 2. között a 15. egri szemiotikai konferencia témája a Multikulturalitás lesz.


További képek a konferenciáról a Magyar Szemiotikai Társaság honlapján.(Szöveg: VSZ, fotó: BG.)Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra