100 éve született Lőrincze Lajos

2015. 11. 26. nincs hozzászólás

A 20. század legismertebb magyar nyelvésze.





 

1915. november 24-én született Lőrincze Lajos. 2015. november 24-én kedden reggel a Farkasréti temetőben a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) szervezett kis megemlékezést. Beszédet mondott Kozák Péter (NÖRI), Novák Jánosné (Lőrincze Lajos általános iskola, Mikóháza) és Kemény Gábor (MTA Nyelvtudományi Intézete). Beszédét az E-NYÉK tette közzé.

Délután 14.30-kor Lőrincze Lajos szülőhelyén, Szentgálon a Lőrincze Lajos általános iskola udvarán avatták fel Lőrincze Lajos porcelánból készült portrészobrát, Zeke Szabolcs alkotását. Beszédet mondott: Szentgál polgármestere, Istvánfalvi Sándor, Polgárdy Imre, a Veszprém megyei közgyűlés elnöke, valamint Simon Attila, a Herendi Porcelán Manufaktúra Zrt. vezérigazgatója.

Az általános iskola méltón őrzi a falu neves szülöttének emlékét: nemcsak nevében, de egy kis emlékkiállítással is, valamint a rendszeres megemlékezésekkel. A polgármester az iskola vezetőinek és tanulóinak lelkére kötötte: vigyázzanak erre a nemes szoborra. A szoboravató ünnepségen az általános iskolások népi táncot mutattak be, majd pedig a Resti Kornél zenekar játszott megzenésített verseket, köztük Kányádi Sándor Lőrincze Lajosnak írt versét.

(Szöveg: VSZ, fénykép: BG)


Fényképalbum az eseményekről



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra