egyházmegye, egyházközség

2015. 11. 26.

Hogyan kell írni az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, Budapest-Rákoskeresztúri Egyházközség, stb. nevét helyesen?

Az akadémiai helyesírás 12. kiadása az alábbi alakot tartalmazza: Nagybecskereki egyházmegye (223.). A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2005. december 1-jei ülésén útmutatást fogalmazott meg, melyben ezt olvashatjuk: „[A]z akadémiai helyesírási szabályzat alapjában az egyházi írásgyakorlatra nézve is irányadónak tekintendő, az egyházi szakszókincs körébe tartozó fogalmak írásmódjára azonban a szaknyelvi helyesírások különleges szabályait kell alkalmazni. Az akadémiai helyesírási szabályzat erre a tényre gyakran utal a földrajzi, kémiai és más természettudományok esetén, hallgat azonban róla az egyházi, jogi és más humán-tudományokkal kapcsolatban. Ezek a szaknyelvi eltérések elsősorban az egybe- és különírás, illetve a kis és nagy kezdőbetűk terén jelentkeznek.” (http://uj.katolikus.hu/konyvtar.php?h=450)
Az útmutató szótári részében ezekkel az alakokkal találkozunk: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye (intézménynévként); Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye (intézménynévként); szeged-rókusi egyházközség. Tehát az egyházi szakszókincs ezen fogalmai így lennének helyesek.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra