Édesanyám sok szép szava…

2015. 12. 10. 3 hozzászólás 2016. nov. 13. Pesti Vigadó, Díszterem (1051 Budapest, Vigadó tér 2.)

6. magyar nyelv napja

Közreműködik: Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó, Kubik Anna Kossuth-díjas színművész, Petrás Mária Prima Primissima-díjas keramikusművész-népdalénekes, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjai, valamint a Cédrus táncegyüttes és a Resti Kornél zenekar.


A gálaműsorban adják át a Lőrincze-díjakat és a Maróti István-emlékérmeket, valamint az Anyanyelvápolók Szövetsége országos esszépályázatának, A Magyar Nyelv Múzeuma „Írj levelet Kazinczy Ferencnek!” levélíró pályázatának, valamint Balatonfüred városának díjait, utóbbiakat a Kisfaludy Sándor versmondó verseny győzteseinek.


Műsorvezetők: Bordi András és Török Annamária Kazinczy-díjas rádióbemondók


3 hozzászólás

#1 Kruzics István 2015.12.10.10:36:22

Bocs., nekem valami kimaradt. Melyik az első 5 magyar nyelv?
Üdv./Kruzics István

#2 Pomozi Péter 2015.12.21.19:28:07

Hadd szólok hozzá fogadatlan prókátorként megjegyzésedhez:
ha én nevezem el az eseményt, akkor a határozott névelőt ugyan elhagyom, azonban ettől az elvi kétértelműség — értsd. kifogásod lehetősége — ugyanúgy megmarad. Ezt két módon lehetne kiküszöbölni: a. hátradobjuk a hatost, iszonyúan magyartalan, b. ez megfontolandó: hivatalosan nagybetűssé tesszük a napot, így: 6. Magyar nyelv napja. Üdvözlettel!

#3 Manyszi 2015.12.21.22:01:44

Olvassuk az Édes Anyanyelvünket! Zimányi Árpád: Halmozott jelzők sorrendje (ÉA. 2015/2.): „Vannak olyan esetek, amikor címről vagy állandósult kifejezésről van szó, ezért az egybetartozó részeket nem szakíthatja meg a jelző: A negyedik magyar nyelv napjának központi ünnepsége… A magyar nyelv napja összeforrott, állandósult megnevezés, ezért a sorszámnévnek meg kell előznie, nem ékelődhet belé: a negyedik magyar nyelv napja – nem pedig a magyar nyelv negyedik napja.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra