Nyelvi esszék pályázat

2016. 01. 17. nincs hozzászólás

A 16. anyanyelvi pályázat témája: nyelvi esszék


A 2016. évi téma a magyar nyelvtudományban, irodalomban, művelődéstörténetben kiformált esszéstílus felfrissítése, a nyelvészeti ismeretterjesztés megújítása. A pályázaton nyelvről, nyelvhasználatról, stílusról szóló írásokkal lehet indulni. Szerencsés, ha az esszék kisebb témákat ölelnek fel: pl. egyéni megfigyelésen, tapasztalaton, fölfedezésen alapuló nyelvi jelenséget írnak le elméleti (tudományos) megalapozottsággal és következtetéssel. A tematika szabad: foglalkozhat a nyelvhasználat, a stílus bármely jelenségével. A nyelvi esszék stílusa lehet irodalmi és lehet tudományos ismeretterjesztő. A közvetlen, oldott stílusba belefér a humor és az irónia is.

A kiírók (Anyanyelvápolók Szövetsége) javasolják a magyar esszéstílus tanulmányozását, a nyelvi esszék kapcsán Kosztolányi Dezső, Halász Gyula, Illyés Gyula, Kolozsvári-Grandpierre Emil, Lőrincze Lajos írásainak tanulmányozását.

A balatonfüredi önkormányzat különdíjjal kívánja jutalmazni a Balatonhoz kötődő nyelvi esszéket.

A pályamunkák terjedelme: egyetlen esszével is lehet pályázni, amelynek javasolt terjedelme (max. 5-10 ezer leütés), a több esszével pályázók esetében a pályázat terjedelmének felső határa 40 ezer leütés). A pályázat kiírói kérik, hogy a szövegekben ne használjanak különleges tördelési formákat.

A pályázaton egyének és közösségek egyaránt indulhatnak. A 25 éven aluliak ifjúsági kategóriában szerepelnek.

A tartalmi és filológiai szempontból legjobbnak minősített pályázatok díjazásban részesülnek, a nyertes pályázók munkáiból készülő válogatást megjelentetik. A pályázat benyújtásával a pályázó hozzájárul dolgozata közléséhez, szerzői jogai a kiadóra szállnak. A kiadott dolgozat szerzője a kiadványból tiszteletpéldányt kap.

Díjak: A pályázat díjazására 500.000 Ft áll rendelkezésre. A díjak egyaránt lehetnek pénzdíjak és tárgyjutalmak. A bírálóbizottság fenntartja a jogot a díjkeret felosztására.

A pályázatok beérkezési határideje: 2016. augusztus 15. A pályázati anyagot elsősorban elektronikus formában (e-mailben, csatolt fájlban) kell küldeni. A szervezők kivételes esetben elfogadnak csak papírformában beküldött pályamunkát is. A beérkezett pályázatot e-mailben visszaigazoljuk! A pályázat kötelező tartozéka egy adatlap, amelyet a pályázat ímélcímén lehet elkérni, illetve az Édes Anyanyelvünk 2016. februári számában is megtalálható.

Ímélcím: ea.szerkesztoseg@gmail.com.

Az eredményhirdetés és a pályázati anyagból szerkesztett kötet bemutatása 2016. november 13-án, a magyar nyelv napján lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra